Санација фасаде на гаражи „Масарикова“

ЈКП „Паркинг сервис“ Београд је, у оквиру велике градске акцијe уређења фасада, започео обнову и сређивање фасаде на гаражи „Масарикова“. Радови обухватају санацију готово 2.000 m² на уличној, бочним и дворишним фасадама. Радове на санацији фасадне облоге обишли су Градски менаџер Горан Весић и директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић.

- „Паркинг сервис“ je прво јавно предузеће, које је почело да сређује фасаде својих објеката. На три гараже „Обилићев венац“, „Зелени венац“ и „Масарикова“ укупно ће бити сређено око 8.500 m² фасада. Са руководством овог предузећа договорили смо се да убудуће паралелно са сређивањем тзв. станарских гаража буду обнављане и њихове фасаде. Желим да скренем пажњу другим јавним и државним институцијама у граду да би и они требало да почну да сређују фасаде својих објеката, као што Град Београд уређује фасаде зграда које су под заштитом државе, јер ако желимо да наш Београд буде дотеран, морамо да радимо сви заједно на томе! У гаражи „Масарикова“ за неколико дана биће постављена наплатна станица, којом ће корисницима бити омогућено плаћање паркирања платним картицама, као што је то већ урађено у гаражама „Обилићев венац“, „Зелени венац“ и „Пионирски парк“, а што је изазвало позитивне коментаре грађана.– изјавио је градски менаџер Горан Весић.

DSC_0040_WEB

На бочним странама гараже у току је обијање и уклањање оштећених делова малтерисане фасаде, која ће потом бити обрађена и обојена идентично као постојећа. Радници ће током наредна два месеца рестаурирати оштећене металне елементе, одмастити их и заштитити, док ће дотрајале плоче, које су у лошем стању, бити замењене новим. Приликом бојења фасаде, „Паркинг сервис“ ће користити нове боје, које су отпорне на све временске услове. Дизајн саме спољашности гараже се неће мењати, те ће фасада гараже у Масариковој улици задржати карактеристичан изглед са панорамом града Београда, у сагласности са основним обликом и концептом, који је креирао аутор пројекта.

„Паркинг сервис“ је, у оквиру градске акције уређења фасада, током ове и прошле године, изградио нове фасаде на централним гаражама „Зелени венац“ и „Обилићев венац“, док ће гаража „Масарикова“ нови изглед добити почетком октобра. У ова три објекта укупно је изграђено и реконструисано 43.000 m² паркинг простора, а замењено је и уређује се 8.500 m² фасада.

Некадашње фасаде од пластике, у гаражама „Обилићев венац“ и „Зелени венац“, замењене су модерним фасадама од савремених и природних материјала, који обезбеђују природну вентилацију и представљају комбинацију функционалности и естетике. Нове фасаде, као и ова на гаражи „Масарикова“, отпорне су на временске промене и температуре.

Подсећамо да је „Паркинг сервис“, уз одговоран однос према послу и велика залагања, у временском периоду од две године, реконструисао гараже „Зелени венац“ и „Масарикова“, али и обновио и надоградио гаражу „Обилићев венац“. Обнова три централна објекта подразумевала је, пре свега, јачање носећих конструкција, које су претиле да се уруше. У све три гараже су бетониране међуспратне плоче, заштићени челични делови и урађена хидроизолација подова. На све радове постоји 15-годишња гаранција, чиме је „Паркинг сервис“ осигурао да у будућности више не буде потребе за извођењем овако обимних радова.

image_printШтампај