Продужено време паркирања у зонама и нова Зона А

Одлуком о јавним паркиралиштима, од понедељка 18. фебруара 2019. године, биће омогућено продужено време паркирања на паркинг местима, која припадају зонском систему паркирања. Ступањем на снагу Решења о општим паркиралиштима Секретаријата за саобраћај, у улицама око Косанчићевог венца, биће уведена и нова Зона А.

Цена паркирања по сату неће бити повећана, као ни цена дневне паркинг карте. Такође, неће поскупети ни повлашћена паркинг карта за станаре зонираног подручја, која кошта 457 динара месечно, а чија се цена није мењала пуних десет година.

У зонском систему се уводи „продужено време паркирања“ – након истицања дозвољеног (ограниченог) времена паркирања, сат времена у црвеној зони, два сата у жутој зони и три сата у зеленој зони, возачима се пружа могућност да доплате додатно време паркирања. Паркирање у црвеној зони биће могуће продужити за додатних 30 минута, а у жутој и зеленој зони за по 60 минута.

Увођење опције продуженог паркирања представља значајну погодност за возаче, којима се излази у сусрет када имају потребу да продуже време паркирања у зонама. Они плаћају нешто вишу цену додатног времена у односу на редовне цене. Цена редовног сата паркирања у зонама остала је иста и износи 56 динара у црвеној, 48 динара у жутој и 41 динар у зеленој зони, док додатних 30 минута у црвеној зони кошта 100 динара, а додатни сат у жутој и зеленој зони 180, односно 140 динара. Додатно време паркирања је скупље и требало би да дестимулише возаче да се паркирају дуже у зони, али им истовремено, пружа могућност да заврше започете обавезе, а да не добију, као до сада, налог за плаћање дневне паркинг карте који за све зоне износи 1.870 динара.

У оквиру СМС поруке, која се добија 5 минута пре истека временског ограничења зоне, корисници се додатно обавештавају да паркирање могу продужити за још 30 минута у црвеној, односно 60 минута у жутој и зеленој зони, по одређеној цени. Тек по пријему ове поруке, односно 5 минута пре истека паркирања, корисник може платити продужено време паркирања.

У улицама око Косанчићевог венца уводи се Зона А, у којој је паркирање ограничено на 30 минута по цени од 100 динара. На овај начин се изашло у сусрет корисницима, који имају обавезе у најужем центру града, да на подручју које се непосредно „наслања“ на пешачку зону паркирају возила кратак временски период.

Станари нове Зоне А могу са повлашћеном паркинг картом да паркирају возила у својој Зони А, као и у подзонама 2.0, 2.0.1 и 2.0.2. Молимо станаре новоформиране зоне и околних зона, да посете сајт „Паркинг сервиса“ како би се детаљно информисали у којим улицама, са својом повлашћеном паркинг картом, од сада могу да паркирају возила.

За додатне информације корисници се могу обратити Корисничком сервису „Паркинг сервиса“ на телефон 011 30 35 400 а више информација и  мапе зона могу погледати и на сајту овог Предузећа www.parking-servis.co.rs.

Подсећамо кориснике да је паркирање потребно платити одмах по заузећу паркинг места.

image_printШтампај