„Обилићев венац” најбоље реконструисана гаража у Европи

Гаража „Обилићев венац“ у Београду добила је прву награду у категорији најбоље реконструисане гараже на конкурсу Европске паркинг асоцијације (ЕПА), чији су победници проглашени данас у Малаги.

Реч је о конкурсу за највећа достигнућа у паркирању који ЕПА објављује на сваке две године у пет категорија: нови објекти за паркирање односно гараже, реконструкција постојећих гаража, улично паркирање, иновације у паркирању и маркетинг у области паркирања. ЈKП „Паркинг сервис“ се на конкурс, који је објављен прошле године, пријавио са пројектом реконструкција и надоградња гараже „Обилићев венац“, у категорији реконструкција гаража и ушла у финале са још два пројекта – реконструкције гаража из Белгије (Брисела и Завентема).

Web_EPA_2

Догађају су присуствовали главни урбаниста Београда Марко Стојчић и директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић.

Стојчић је изјавио да је овај објекат у конкуренцији 40 гаража из земаља Европске уније једини представник ван граница ЕУ, што је доказ „да смо се могли упоредити са другима”.

- Доказали смо и то да је ниво реконструкција јавних простора и објеката на највишем европском нивоу. То нам даје уверење да смо на правом путу и мотивацију да на исти начин урадимо и преостале пројекте на путу потпуне реконструкције Београда, – истакао је Стојчић.

Директор „Паркинг сервиса“ Андрија Чупковић је подсетио да је Грађевински факултет 2013. године урадио анализу која је показала да је гаража „Обилићев венац“ нестабилна, апсолутно небезбедна и да треба да буде затворена.

- Данас смо веома поносни. Захваљујем Граду Београду на великој подршци, Европској паркинг асоцијацији и мом тиму који је предано радио на овоме, – рекао је Чупковић након проглашења победника у конгресној дворани у Малаги, где се од јуче одржава тродневни конгрес Европске паркинг асоцијације.

Навео је да је конкурс ЕПА био прилика да се упоредимо са пројектима у Европи и истакао да победа довољно говори на који начин је „Паркинг сервис“ радио на пројекту реконструкције гараже „Обилићев венац“. Чупковић је подсетио да је гаража “Обилићев венац” 2018. године добила Парксмарт сертификат за прву зелену гаражу у Европи.

- Више од 150 ствари смо морали да урадимо, услова да испунимо да би добили прву сертификовану зелену гаражу у Европи. Таквих гаража у Америци има 15, у Kини једна и у целој Европи сaмо једна, а то је наша гаража „Обилићев венац, – додао је Чупковић.

Председник Европске паркинг асоцијације Лоренс Банерман изјавио је да су сви кандидати на конкурсу били добри, а да је о победницима одлучивао независни, квалификовани жири који је посетио све гараже. Истакао је да је реновирање гараже „Обилићев венац“ један врло иновативан европски пројекат и да су сви били импресионирани степеном посвећености који је уложен у тај пројекат.

Након проглашења победника, награђени су изашли на бину где су добили статуе, плакете и прославили уз конфете које су за ту прилику испаљене.

image_printШтампај