Garaža „Obilićev venac“

JKP „Parking servis“ počeo je radove na rekonstrukciji i nadogradnji garaže „Obilićev venac“, kojom će ona dobiti savremenu fasadu i za trećinu više parking mesta. U najužem centru grada, po završetku radova, Beograđani će u ovoj garaži imati na raspolaganju 809 mesta za parkiranje.

Garaža „Obilićev venac“ za koju je „Parking servis“ dobio prvu elektronsku građevinsku dozvolu u gradu Beogradu, imaće 20.000 kvadrata, potpuno novu fasadu i krov nad celom površinom. Dogradnjom 4 polunivoa, garaža će posmatrano iz Ulice Obilićev venac imati prizemlje i 5 spratova, dok će iz Ulice maršala Birjuzova imati prizemlje i 7 spratova. U okviru radova, koji će trajati 10 meseci, osim nadogradnje, biće sanirani i ojačani temelji objekta i osnovne čelične konstrukcije – stubovi, grede i spregovi. Planirano je i otvaranje novog izlaza u Ulici maršala Birjuzova.

Prema rečima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, u ovu garažu nije mnogo ulagano još od pre četiri decenije, kada je otvorena, i sada će biti potpuno rekonstruisana i nadograđena.

– U sledeća dva meseca krenućemo sa radovima na pretvaranju Obilićevog venca u pešačku zonu tako da ćemo ona parking mesta koja ćemo tu izgubiti nadoknaditi ovde u garaži. Radovi će trajati deset meseci, a garaža će imati neke novine poput punjača za električne automobile, kao i lift – najavio je Mali i dodao da grad neće stati na tome jer sledi i rekonstrukcija garaže na Zelenom vencu i u Masarikovoj.

Direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković, naglasio je da je Građevinski fakultet uradio analizu u kojoj je rečeno da, ukoliko se za dve godine ne krene u rekonstrukciju tri centralne garaže, onda mogu da se zaključaju jer su sasvim nebezbedne.

– Nastavljamo da radimo garažu u Masarikovoj koja će biti potpuno rekonstruisana do kraja godine, a radi se potpuno nova fasada i na garaži „Zeleni venac“. Imamo garancije od izvođača radova da u narednih 15 godina nećemo imati nikakve investicije i moći ćemo sredstava da uložimo u nove projekte i nadam se da građani primećuju gde ide novac koji daju za parkiranje – rekao je Čupković.

„Parking servis“, kao društveno-odgovorno preduzeće, sve više ulaže u ekološke projekte. „Obilićev venac“ biće prva garaža u Beogradu sa punjačima za automobile na električni pogon i solarnim panelima, a imaće i LED rasvetu. U okviru ovogodišnje rekonstrukcije, u garaži „Obilićev venac” posle više od 40 godina, prvi put od izgradnje, biće ugrađen i lift za korisnike.

Zbog radova na rekonstrukciji, od danas su zatvoreni ulaz i izlaz iz garaže u Ulici maršala Birjuzova, a ulazak će biti moguć samo iz Ulice Obilićev venac. Tokom prve faze radova u funkciji neće biti prva dva nivoa garaže.

Podsećamo, garaža „Obilićev venac“ izgrađena je davne 1975. godine, a tri godine kasnije je prvi put nadogađena. Prošle godine rekonstruisana je konstrukcija prvih 5 polunivoa garaže, čelični delovi zaštićeni su od korozije, zamenjene vodovodne cevi, urađena hidroizolacija podova i zamenjena su protivpožarna vrata. Ove godine biće urađena rekonstrukcija preostalih polunivoa.

image_printŠtampaj