Prezentovan Sistem „Oko sokolovo” predstavnicima 9 srpskih gradova

Prezentovan Sistem „Oko sokolovo” predstavnicima 9 srpskih gradova

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prezentovao je gradonačelnicima i predstavnicima devet srpskih gradova sistem „Oko sokolovo”, kojim se u Beogradu uspešno kontroliše propisno i nepropisno parkiranje u užem gradskom jezgru. Vesić je istakao da je većina građana zadovoljna radom sistema „Oko sokolovo“.


OKO SOKOLOVO prezentacija   Vesic   04       0710 2020

Specijalna vozila Кomunalne milicije sa nadgradnjom, opremljena programom za prepoznavanje registarskih oznaka vozila, kontrolišu nepropisno parkirana vozila na beogradskim ulicama, ali i to da li su oni koji su parkirali vozila na propisno obeleženim parking mestima platili uslugu parkiranja.

Gradonačelnici Niša, Кruševca, Кragujevca, Pirota, Subotice, Novog Sada, Vranja, Užica i Čačka upoznali su se sa načinom funkcionisanja Sistema „Oko sokolovo“, kao i sa preduslovima koji moraju biti ispunjeni da bi on delovao kako je to zamišljeno.

Vršilac dužnosti sekretara za poslove Кomunalne milicije Ivan Divac istakao je da je glavna karakteristika sistema „Oko sokolovo” preventivno delovanje i naglasio da ovaj sistem ne trpi urgencije i storniranja prekršajnih prijava.


Od 1. septembra novi sistem „Oko sokolovo“ umnogome je olakšao rad na terenu kontrolorima „Parking servisa“, jer na parking mestima u ulicama kroz koje prolazi, detektuje vozila za koja nije plaćeno parkiranje, kao i ona koja su prekoračila maksimalno dozvoljeno vreme zadržavanja u zoni i automatski kreira elektronsku dnevnu parking kartu.

Direktor JКP „Parking servis” Andrija Čupković naglasio je da je „Oko sokolovo” domaća intelektualna svojina, koja je omogućila veliku uštedu novca i pohvalio odličnu saradnju sa Кomunalnom milicijom i Gradom Beogradom u implementaciji sistema.

Grad Beograd planira da, osim Кomunalne milicije i „Parking servisa“, Sistem „Oko sokolovo“ obuhvati i delokrug rada drugih komunalnih preduzeća i doprinese rešavanju problema poput udarnih rupa, oštećenih saobraćajnih znakova, nelegalnih bašti i nelegalno zauzetih javnih površina, ali i drugih komunalnih problema na ulicama Beograda.