Београд продаје систем за паркирање Марибору

21.04.2015.

Делегација Београда, предвођена градским менаџером Гораном Весићем, секретаром за саобраћај Душаном Рафаиловићем и директором ЈКП „Паркинг сервис” Андријом Чупковићем, наставила је данас посету Марибору, где је презентовала Паркинг менаџмент систем Београд.

Делегација из Београда састала се са Андрејом Фиштравецом, жупаном општине Марибор, његовим саветником Игором Косом, Бојаном Бабичем, начелником Управе општине Марибор и представницима Управе за саобраћај.

Представници два града разговарали су о управљању саобраћајем, а „Паркинг сервис” је у Марибору представио београдски систем контроле и наплате пракирања путем СМС-а, који је препознат као најнапреднији европски систем.

Жупан општине Марибор Андреј Фиштравец рекао је да се у том граду паркирање још увек плаћа куповином карата, да не постоји могућност плаћања путем мобилног телефона и да су градски челници Марибора веома заинтересовани за најнапреднији систем контроле и наплате паркирања путем СМС-а, који се примењује у Београду.

Паркинг менаџмент систем Београд обједињује функције наплате и контроле, паркинг компанијама омогућава да управљају процесом пружања услуга паркирања и наплате, док корисницима даје опцију плаћања паркирања слањем СМС поруке са мобилног телефона.

– Београдски „Паркинг сервис” сада нуди наш београдски производ другим градовима и тако отвара могућност да га извеземо у Европску унију. Његовом продајом омогућићемо додатни прилив средстава у буџет града – рекао је градски менаџер Горан Весић.

Директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић подсетио је да од прошле године, први пут од увођења зонског система, наплату паркирања путем СМС-а у Београду раде српске фирме које су победиле на тендеру и израдиле софтвер.

– Десет година од увођења зонског система паркирања у Београду и опције плаћања паркирања путем мобилног телефона, „Паркинг сервис” по први пут има свој софтвер за наплату и контролу паркирања. Имамо најсавременији могући систем, који се примењује у Београду и са њим излазимо на тржиште. Наше знање и искуство, такозвани „know-how“, понудићемо свим заинтересованим локалним саомоуправама које желе да га примене – рекао је Андрија Чупковић.

Секретар за саобраћај Душан Рафаиловић упознао је домаћине из Марибора са нашим намерама за даљи развој система паркирања.

– Увешћемо бољи систем за навођење грађана ка паркинг гаражама и слободним местима у граду јер према анлализама Секретаријата за саобраћај, се просечно око 40 минута у Београду тражи слободно место и верујем да када бисмо тај систем усавршили, биле би много мање гужве у граду јер би људи брже налазили слободно место. Наставићемо сарадњу и покушати да применимо у Београду њихов систем навођења до слободног места. Увођењем таквог система побољшава се квалитет управљања саобраћајем у граду, а смањује се и загађење – рекао је Рафаиловић.

[gallery columns="4" link="file" ids="18706,18709,18704,18712"]

Како би се систем даље унапређивао, а корисницима омогућила боља услуга, „Паркинг сервис” развија и андроид апликацију „Старт-Стоп“ за плаћање паркирања.

После Марибора, делегација путује и у Птуј, како би и овом словеначком граду представила београдски софтвер за наплату. Град Београд ће наставити да промовише Паркинг менаџмент систем и у другим словеначким градовима у сарадњи са Српско-словеначким пословним клубом.