Гаража „Обилићев венац“

19.04.2016.

ЈКП „Паркинг сервис“ почео је радове на реконструкцији и надоградњи гараже „Обилићев венац“, којом ће она добити савремену фасаду и за трећину више паркинг места. У најужем центру града, по завршетку радова, Београђани ће у овој гаражи имати на располагању 809 места за паркирање.

Гаража „Обилићев венац“ за коју је „Паркинг сервис“ добио прву електронску грађевинску дозволу у граду Београду, имаће 20.000 квадрата, потпуно нову фасаду и кров над целом површином. Доградњом 4 полунивоа, гаража ће посматрано из Улице Обилићев венац имати приземље и 5 спратова, док ће из Улице маршала Бирјузова имати приземље и 7 спратова. У оквиру радова, који ће трајати 10 месеци, осим надоградње, биће санирани и ојачани темељи објекта и основне челичне конструкције – стубови, греде и спрегови. Планирано је и отварање новог излаза у Улици маршала Бирјузова.

Према речима градоначелника Београда Синише Малог, у ову гаражу није много улагано још од пре четири деценије, када је отворена, и сада ће бити потпуно реконструисана и надограђена.

– У следећа два месеца кренућемо са радовима на претварању Обилићевог венца у пешачку зону тако да ћемо она паркинг места која ћемо ту изгубити надокнадити овде у гаражи. Радови ће трајати десет месеци, а гаража ће имати неке новине попут пуњача за електричне аутомобиле, као и лифт – најавио је Мали и додао да град неће стати на томе јер следи и реконструкција гараже на Зеленом венцу и у Масариковој.

Директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић, нагласио је да је Грађевински факултет урадио анализу у којој је речено да, уколико се за две године не крене у реконструкцију три централне гараже, онда могу да се закључају јер су сасвим небезбедне.

– Настављамо да радимо гаражу у Масариковој која ће бити потпуно реконструисана до краја године, а ради се потпуно нова фасада и на гаражи „Зелени венац“. Имамо гаранције од извођача радова да у наредних 15 година нећемо имати никакве инвестиције и моћи ћемо средстава да уложимо у нове пројекте и надам се да грађани примећују где иде новац који дају за паркирање – рекао је Чупковић.

„Паркинг сервис“, као друштвено-одговорно предузеће, све више улаже у еколошке пројекте. „Обилићев венац“ биће прва гаража у Београду са пуњачима за аутомобиле на електрични погон и соларним панелима, а имаће и ЛЕД расвету. У оквиру овогодишње реконструкције, у гаражи „Обилићев венац” после више од 40 година, први пут од изградње, биће уграђен и лифт за кориснике.

Због радова на реконструкцији, од данас су затворени улаз и излаз из гараже у Улици маршала Бирјузова, а улазак ће бити могућ само из Улице Обилићев венац. Током прве фазе радова у функцији неће бити прва два нивoа гараже.

Подсећамо, гаража „Обилићев венац“ изграђена је давне 1975. године, а три године касније је први пут надогађена. Прошле године реконструисана је конструкција првих 5 полунивоа гараже, челични делови заштићени су од корозије, замењене водоводне цеви, урађена хидроизолација подова и замењена су противпожарна врата. Ове године биће урађена реконструкција преосталих полунивоа.

[gallery columns="4" link="file" ids="31459,31457,31458,31460"]