Гаража „Обилићев венац“ - прва зелена гаража у Европи

25.06.2018.

Гаража „Обилићев венац“ добила је Парксмарт сертификат и тако постала прва „зелена гаража“ у Европи. Критеријуме за добијање овог сертификата испуњава још само 17 гаража на свету, чиме је ЈКП „Паркинг сервис“ доказало да је лидер у области паркирања. Данашњем постављању Парксмарт плакете, званичног обележја овог сертификата, присуствовали су Горан Триван, министар заштите животне средине у Влади Републике Србије, Горан Весић, заменик градоначелника Београда и Андрија Чупковић, директор ЈКП „Паркинг сервис“ Београд.

[gallery link="file" columns="4" ids="38602,38603,38604,38605"]

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је подсетио да је гаража отворена у јулу прошле године и да представља најмодернију гаражу у овом делу Европе.

– Показало се да све оно што смо радили за ову гаражу има смисла, јер она данас има 804 паркинг места, односно 200 места више него некада, гаража има своје соларне панеле, електропуњаче, систем за сепарацију отпада и све друге системе који испуњавају еколошке стандарде. Ово је један од пројеката који представља Београд као град будућности, у коме треба да се развијају нове технологије, креативна индустрија и старт-апови, где се поштује и штити животна средина, – поручио је Весић.

Директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић подсетио је да је пре пет година, према препоруци Грађевинског факултета гаража Обилићев венац требало да буде затворена јер је била у веома лошем стању.

– Од девастиране гараже, улагањем у њу, гаража „Обилићев венац“ сада задовољава највише светске стандарде. Овај сертификат „зелене гараже” је нама веома важан, 16 их је у Америци, један у Кини и једини у Европи је овде. Увели смо електропуњаче, смањили потрошњу електричне енергије за 33 одсто, имамо веће приходе и утичемо на заштиту животне средине. Ови стандарди биће примењени и у нашим осталим гаражама и на свим паркиралиштима где то буде било могуће, – рекао је Чупковић.

Министар заштите животне средине Горан Триван честитао је Граду Београду и ЈКП „Паркинг сервис” на признању.

– Еколошка будућност је стигла у Београд и то не само по питању Винче, већ је ту сада и „Паркинг сервис”. Само у овој гаражи испоштовано је око 150 еколошких стандарда чиме је заслужила да прва у Европи добије овај сертификат. Београд већ годинама показује изузетну еколошку одговорност и то говори о другој врсти свести и жељи да град постане енергетски ефикасан. Посла има још, али када имате људе који разумеју колико је екологија важна ништа није немогуће. Када знате шта хоћете и имате добар план, онда Београд показује своје лепо лице, – истакао је Триван, обећавши подршку и у другим градским пројектима.

Парксмарт je jедини светски рејтинг систем, који дефинише, процењује и даје признање одрживим гаражама и гаражама које имају високе перформансе. Овај свеобухватни систем сертификоване гараже разврстава у неколико група – златну, сребрну, бронзану и групу такозваних пионира. Гаража „Обилићев венац“ је једна од четири гараже на свету, које испуњавају критеријуме за бронзани ниво, што је тренутно највиши достигнути ниво.

Постављеним критеријумима се вреднују, како пројекат и изградња, тако и управљање и одржавање објеката. Ова београдска еколошка гаража има соларне панеле са електраном, ЛЕД осветљење са сензорима покрета, пуњаче за возила на електрични погон, паркинг места за бицикле, канте за 6 различитих категорија отпада, зону за перформансе и изложбе, бесплатан интернет за кориснике.

Испуњавајући критеријуме Парксмарт сертификата, гаража „Обилићев венац“ је реализовала и постављене циљеве, као што су повећање енергетске ефикасности и уштеда утрошене енергије, ефикасније осветљење и вентилација, смањење штетног утицаја на животну средину, ефикасно управљање гаражом, промовисање алтернативних начина транспорта. Парксмарт гараже нуде значајне предности, како за возаче, станаре, тако и за менаџере, који управљају овим објектима.

„Паркинг сервис“ тек започиње да иде овим „зеленим“ путем. Трудиће се да Београд добије још еколошких гаража са примењеним принципима енергетске ефикасности и на тај начин ће, не само пружити корисницима неопходан број паркинг места, већ и сачувати наш град и средину у којој живимо.