Гаража „Обилићев венац“ у најужем избору за награду ЕПА

05.04.2019.

ЈKП „Паркинг сервис“ ушао је у најужи избор за награду Европске асоцијације паркирања (ЕПА) номинујући гаражу „Обилићев венац“ у категорији реконструисаних паркинг објеката. По наводима жирија ЕПА, у јакој конкуренцији од номинованих 35 радова, новообновљена гаража „Обилићев венац“ ушла је у финални избор за прву награду.

Европска асоцијација паркирања (ЕПА) успоставила је Награду асоцијације, које се додељује сваке друге године за највећа достигнућа у области паркирања, а посебан акценат се ставља на примењене аспекте урбане мобилности, одрживе градње, заштите животне средине.

Остварења у области паркирања номинују се у 5 категорија и односе се на иновације у паркирању у новим или реконструисаним паркинг објектима, пројекте у паркирању на уличним фронтовима, иновације у области паркирања и маркетинг и комуникацију у паркирању. Оцењује се допринос урбаном развоју градова, промовисање и побољшање услуга које се пружају корисницима, као и начин ефикасног управљања објектима и садржајима. Посебна категорија је подизање квалитета услуга и сама организација паркирања на улицама.

Гаража „Обилићев венац“ добила је 2018. године Парксмарт сертификат и тако постала прва „зелена гаража“ у Европи. Kритеријуме за добијање овог сертификата испуњава још само 17 гаража на свету, чиме је ЈKП „Паркинг сервис“ доказало да је лидер у области паркирања у региону.

Ова гаража налази се у најужем центру Београда, а њеном реконструкцијом и надоградњом четири полунивоа, током 2017. године, добијено је не само 200 нових паркинг места у овом делу града, већ и адут којим се Београд може похвалити свету.

Гаража „Обилићев венац“ има соларне панеле са електраном, ЛЕД осветљење са сензорима покрета, пуњаче за возила на електрични погон, паркинг места за бицикле, канте за 6 различитих категорија отпада, зону за перформансе и изложбе, бесплатан интернет за кориснике. Поставила је критеријуме за изградњу свих наредних гаража у Београду испод којих се никако не сме ићи.

Kомисија Европске асоцијације у наредном периоду би требало да обиђе три номиноване гараже, које су ушле у најужи избор у категорији реконструисаних објеката и оцени их, а до септембра 2019. има времена да одлучи који од њих је надмашио остала два. Надамо се да ће то бити баш ова наша, прва београдска еколошка гаража - гаража „Обилићев венац“.