Директори београдских предузећа представили се грчким привредницима

07.10.2015.

Градски менаџер Горан Весић предводи делегацију Београда на 16. конференцији „Prodekspo”, једном од најутицајнијих регионалних скупова посвећених изградњи стамбено - пословних објеката и развоју сектора некретнина, која се одржава у Атини од 6 - 8. октобра.

Првог дана конференције одржан је посебан панел у оквиру Бизнис форума „Србија – Грчка” који је био посвећен инвестицијама у Београду. На овом панелу, осим градског менаџера Горана Весића, грчким привредницима представљене су могућности инвестирања у наш главни град, као и конкретни пројекти Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, „Јавног осветљења” и „Паркинг сервиса” чији су директори имали посебне презентације.

Бранислав Поповић, директор Дирекције за градско грађевинско земљиште и изградњу града Београда представио је грчким инвеститорима слободне локације за изградњу пословних и стамбених објеката у Београду.

„Упознао сам грчке инвеститоре са слободним локацијама које Београд нуди за градњу. Представио сам две веома атрактивне локације за изградњу стамбених и пословних објеката које смо развили у Макишком пољу и поред Аде Хује, пројекат изградње марине у Чукаричком рукавцу са локацијом за градњу поред Хиподрома, локацију у блоку 18 преко пута Београда на води, локацију са леве обале Дунава поред Пупиновог моста. Поред тога, грчке компаније сам упознао са могућношћу изградње нове аутобуске и железничке станице, блока 43 на Новом Београду, голф терена на Вождовцу и спа центра у Овчи. Позвао сам наше грчке пријатеље да учествују у изградњи инфраструктурних пројеката које финансира град Београд као што су обилазница око Београда, унутрашњи магистрални прстен као и у другима нашим пројектима”, рекао је Поповић.

Андрија Чупковић, директор ЈКП „Паркинг сервис” представио је грчким компанијама пројекат наплате паркинга у Београду које је један од најмодернијих у Европи.

„Грчке компаније сам упознао са развојним пројектима Паркинг сервиса као што су постављање информационих табли на почетку улица на којима би се налазиле информације колико слободних паркин места има у улици и са нашим СТОП системом на основу кога ће грађани од 1. јануара да плаћају тачно онолико минута колико су били паркирани”, рекао је Чупковић и додао да је било речи о изградњи подземних гаража. „Грчке компаније сам обавестио да у Београду у овом тренутку недостаје око 15 хиљада паркинг места од чега у центру града око пет хиљада. Изградњом пешачке зоне у најужем центру број недостајућих паркинг места биће још већи. Најавио сам да ће наша компанија у другој половини следеће године почети самостално изградњу подземне гараже на Студентском тргу која ће имати око 750 паркинг места и доградњу Обилићевог венца са 350 нових паркинг места. Обавестио сам их да град Београд и Паркинг сервис намеравају да граде подезeмне гараже на Тргу Републике, у Поп Лукиној, у Тадеуша Кошћушког, Скерлићевој, испод Масариковог трга у Земуну, на Црвеном крсту и у Косовској улици. Нагласио сам да ће се неке од ових гаража радити по моделу јавно – приватног партерства a неке у директном партнерству са нашом компанијом о чему ће одлучити град. Позвао сам их да учествују на тендерима које град и наша компанија буду расписивали”, рекао је Андрија Чупковић.

Александар Цинцар Поповски, директор JКП „Јавно осветљењe” представио је грчким привредницима своју компанију као и планове за улагање у јавну расвету.

„Најавио сам да ће наша компанија која сада ради на територији десет централних градских општина ускоро добити надлежност и над седам приградских општина. На тај начин, јединствено ћемо управљати јавном расветом у Београду, а истовремено мењамо прописе како бисмо омогућили да покренемо процесе јавно – приватног партнерства у овој области. Грчке компаније су веома заинтересоване за улагање у јавну расвету тако да верујем да смо их заинтересовали да учествују на нашим тендерима када се буду расписивали. Јавна расвета у Београду је велики потенцијал за инвестирање и морамо да будемо присутни на оваквим скуповима и да потенцијалним инвеститорима сами указујемо на могућност посла у Београду. Једино тако ћемо добити квалитетне инвеститоре и конкуренцију на нашим тендерима што ће омогућити да добијемо боље понуде и да Београд добије бољу расвету”, рекао је Александар Цинцар Поповски.

Шеснаеста међународна конференцијa „Prodekspo”, један од најутицајнијих регионалних скупова посвећених изградњи стамбено - пословних објеката и развоју сектора некретнина, биће данас званично отворенa у Атини. На отварању ће говотрити и градски менаџер Београда Горан Весић.

Весић ће сутра, заједно са представницим аАтинe и Барселонe, учествовати на панелу „Стратегије градова за будућност”. Том приликом, представиће планове за развој Београда у будућности. Весић ће током боравка у Атини имати и билатералне састанке, а грчким привредницима, представницима града Атина и Барселона као и другим грчким званичницима.