ЕПА делегација обишла гаражу „Обилићев венац“

28.01.2020.

Председник Европске паркинг асоцијације (ЕПА) Лоренс Бенерман, заменик градоначелника Београда Горан Весић и председник Удружења паркиралишта Србије Раденко Вуковић обишли су гаражу, која је у септембру 2019. године освојила прву награду у категорији најбоље реконструисаног паркинг објекта на конкурсу ЕПА.

На сваке две године Европска паркинг асоцијација додељује награде за највећа достигнућа у паркирању у пет категорија: нови објекти за паркирање односно гараже, реконструкција постојећих гаража, улично паркирање, иновације у паркирању и маркетинг у области паркирања. „Паркинг сервис“ се на конкурс пријавио са пројектом реконструкција и надоградња гараже „Обилићев венац“. Гаража „Обилићев венац“, у конкуренцији 40 гаража из земаља Европске уније, била је једини представник ван граница ЕУ и у финалу је победила два пројекта реконструкције гаража из Белгије (Брисела и Завентема).

Иако је Грађевински факултет је 2013. године за гаражу „Обилићев венац“ урадио анализу која је показала да гаража деценијама није одржавана, „Паркинг сервис“ није одустао од овог објекта, већ је реконструисао из темеља и направио пројекат који је резултирао наградом.

Ова гаража налази се у најужем центру Београда, а њеном реконструкцијом и надоградњом четири полунивоа, током 2017. године, изграђено је 200 нових паркинг места. Гаража „Обилићев венац“ има соларне панеле са електраном, ЛЕД осветљење са сензорима покрета, пуњаче за возила на електрични погон, паркинг места за бицикле, канте за 6 различитих категорија отпада, зону за перформансе и изложбе, бесплатан интернет за кориснике.

Гаража „Обилићев венац“ добила је 2018. године и Парксмарт сертификат и тако постала прва „зелена гаража“ у Европи. Критеријуме за добијање овог сертификата, којих је више од 150, испуњава још само 17 гаража на свету.

Лоренс Бенерман је у Београд допутовао са 12 чланова Управног одбора Европске паркинг асоцијације, који су присуствовали седници Управног одбора Удружења паркиралишта Србије, одржаној у понедељак, 27. јануара 2020. године. ЕПА делегација је обишла и конгресни центар у Београду, где ће се у септембру 2020. године одржати Генерална скупштина Европске паркинг асоцијације.