Корисницима услуга паркирања на располагању око 280 бицикала

01.04.2017.

Промотивном вожњом новим бициклима око Аде Циганлије, „Паркинг сервис“ је отворио шесту сезону акције „Паркирај и бициклирај“. Ове сезоне бициклистички парк предузећа обогаћен је са 110 нових бицикала, а корисницима услуге паркирања ове сезоне ће бити на располагању око 280 бицикала.

Акција „Паркирај и бициклирај“ омогућава сваком возачу – кориснику услуге паркирања да по редовној цени паркирања преузме на коришћење два бицикла на паркиралиштима „Ада Циганлија“, „Сава Центар“ и „Милан Гале Мушкатировић“.

[gallery link="file" columns="4" ids="33773,33774,33775,33776,33778,33777,33779,33772"]

Наводећи да Београд тренутно има 83 километара бициклистичких стаза, менаџер Града Београда Горан Весић је рекао да је тренутно просек коришћења бицикала у саобраћају 0,7 одсто, а да је план да у наредних десет година тај број буде 10 одсто.

- У наредних десет година биће изграђено 120 километара нових бициклистичких стаза. Верујемо да ћемо се на тај начин примаћи европским градовима који имају просек коришћења бицикала у саобраћају чак и више од 10 одсто - навео је Весић.

Директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић рекао је да је акција „Паркирај и бициклирај“ осмишљена у сврху рекреације суграђана, очувања животне средине и развоја бициклистичког саобраћаја.

- Прошла сезона акције „Паркирај и бициклирај“ завршена је више него успешно. Преко 10.000 грађана који су прошле године возили бицикле преузете на паркиралиштима „Паркинг сервиса“, доказују да су овакве акције неопходне у нашем граду. Највећа потражња бицикала забележена је почетком пролећа и крајем лета када је на дневном новоу изнајмљивано више од 200 бицикала. Набавком нових бицикала изашли смо у сусрет сваком грађанину, који жели да паркира свој аутомобил и замени га двоточкашем. Због тога смо ове године одлучили да повећамо број бицикала не само на Ади Циганлији, већ ћемо акцију проширити. Понудићемо бицикле на коришћење и у гаражи „Обилићев венац“, где ће по завршетку радова на надоградњи корисницима бити на располагању 40 бицикала. Оваквим акцијама покушавамо да утичемо на свест суграђана о здравим навикама и заштити животне средине и показујемо да смо лидери у примени нових еколошких стандарда – истакао је Чупковић.

Успех акције „Паркирај и бициклирај“ само је још један показатељ значаја оваквих активности за наше друштво и околину, која из године у годину све више доприноси рекреацији суграђана, очувању животне средине и развоју бициклистичког саобраћаја. ЈКП „Паркинг сервис“ аплицирао је и за добијање међународног сертификата ИСО 14001, којим се поставља оквир за развијање Система менаџмента заштите животне средине. Кроз спровођење одговарајућих циљева и политика Предузеће ће се трудити да својим пословањем умањи ризике по животну средину.

На паркиралишту „Ада Циганлија“ промовисана су и нова обележена породична паркинг места, која су шира од обичних, налазе се ближе улазима-излазима, и намењена су породицама са бебама, децом, колицима, али и трудницама којима се омогућава лакши прилаз паркингу и више простора око возила.