Наставак акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“ у Обреновцу

23.02.2018.

ЈКП „Паркинг сервис“ је свечаном представом за 500 ђака првака у Спортско-културном центру „Обреновац“, обележило почетак другог дела једанаестог циклуса акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“. Едукативном предавању присуствовали су министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, градски менаџер Горан Весић, директор ЈКП „Паркинг сервис“ Београд Андрија Чупковић и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

[gallery link="file" columns="4" ids="37350,37351,37352,37353"]

Министар Небојша Стефановић је нагласио да га радују овакви пројекти које заједно реализује Град Београд, ЈКП „Паркинг сервис” и Министарство унутрашњих послова.

- Министарство унутрашњих послова је иницирало наставак пројекта безбедности деце у школама кроз наставу коју спроводимо. Поред четвртака и шестака, од наредне године, захваљујући нашој иницијативи и договору са Министарством просвете, ђаци прваци ће имати ову наставу. Свако дете ће научити како да се понаша у саобраћају, како да се заштити од насиља на интернету, да зна које последице доноси дрога и све оно што може да га затекне на путу од куће до школе – рекао је Стефановић и захвалио свима који су ову активност подржали.

Горан Весић је подсетио да је скоро 160 хиљада деце прошло кроз ову акцију и додао да значајну подршку њиховој акцији даје Министарство унутрашњих послова и Саобраћајна полиција.

- Са МУП-ом радимо и на низу других пројеката као што је видео надзор у школама у циљу повећања безбедности ученика. ЈКП „Паркинг сервис” је дао додатни допринос томе тако што је у зони преко 20 школа одредио по једно ђачко паркинг место од кога сав приход иде за потребе те школе – рекао је Весић.

Директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић рекао је да је ово једна од акција са најдужом традицијом.

- Прва генерација првака која је научила како да се понаша на путу од куће до школе, ове године постаје пунолетна. То значи да ће многи од њих сести за волан, и сигурно ће се, када угледају садашње ђаке прваке сетити својих предавања о безбедности у саобраћају. Брига о деци је била и остаће наш приоритет, и зато је моја највећа сатисфакција сазнање да смо до сада обучили читаву генерацију младих људи да као возачи морају бити много пажљивији у саобраћају, нарочито у близини школа. Имамо једну од акција са најдужом традицијом у Београду, и њу смо у последње четири године константно унапређивали у сарадњи са МУП-ом, саобраћајном полицијом и Градом Београдом, - изјавио је Чупковић.

Кроз интерактивну едукативну представу, малишани су научили основна правила о безбедном понашању у саобраћају. Уз занимљиву сценографију, предавач из „Паркинг сервиса“ и саобраћајни полицајац допринели су да прваци брзо и лако усвоје знање о томе како се правилно прелази улица, користи семафор и тумаче саобраћајни знаци.

Ђаци су активно учествовали у представи, дружили са са маскотом акције Зебранком Бринићем и певали познате песме „Чувајте нам ђаке” и „Мој полицајац”, које су извели Леонтина Вукомановић и деца хора „Чаролија”. Свечано предавање одржано је и уз ритмички наступ бубањара из музичке школе „Станковић“.

Након завршене представе, најмлађе су поклонима обрадовали представници „Паркинг сервиса“, који су, заједно са гостима, деци поделили флуоресцентне прслуке и брошуру „Безбедно до школе“, која садржи основна правила понашања у саобраћају, док су школе добиле комплете лопти за фудбал, кошарку и одбојку.

У оквиру ове традиционалне акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“, током првог полугодишта, предавачи „Паркинг сервиса“ обишли су 7 општина и 46 основних школа, где су ученицима првог разреда поделили око 4.000 заштитних светлоодбојних прслука, захваљујући којима су малишани, на путу од куће до школе уочљивији, а тиме и безбеднији.

Предавачи акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“ ће у другом делу једанаестог циклуса наставити да обилазе основне школе на подручју београдских општина. До краја школске године, првацима ће бити подељено још око тринаест хиљада светлоодбојних прслука.