Настављен осми циклус акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе"

21.01.2015.

„Осми циклус акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“ у другом полугодишту је настављен у ОШ „Францe Прешерн“ на општини Раковица. Свим ђацима првацима ове школе су на едукативном часу представљене основе понашања у саобраћају и подељени флуоресцентни прслуци, како би били уочљивији возачима.

Андрија Чупковић, директор ЈКП „Паркинг сервис“, рекао је да ће у наредна два дана бити завршени едукативни часови у свим школама на општини Раковица. Више од 1000 првака дружиће се са саобраћајним полицајцем и глумцима, који ће им објаснити правила понашања у саобраћају и указати на значај ношења флуоресцентног прслука, који добија сваки ђак првак у Београду.

„Ово је још један начин да децу едукујемо кроз игру. Безбедност деце у саобраћају је приоритет и због тога најмлађим учесницима у саобраћају, треба на приступачан начин да објаснимо како да се безбедно понашају на путу од куће до школе. Зато је непроцењив допринос акције у којој они већ као прваци науче да прелазе улицу и поштују саобраћајне знаке,“ рекао је Чупковић.

Предраг Ђурђев, генерални секретар Ауто-мото савеза Србије, апеловао је на све возаче да буду посебно опрезни у близини школа. „Кроз ту едукацију основаца од првог до четвртог разреда али и њихових родитеља, планирамо да вратимо саобраћајну културу на улице. Наш заједнички циљ је унапређење безбедности саобраћаја, кроз бројне превентивно-безбедносне акције, које ћемо и у будуће покретати с овим градским предузећем,“ рекао је Ђурђев.

Председник Општине Раковица Владан Коцић истакао је да је ова, сада већ традиционална, сарадња са „Паркинг сервисом“ допринела повећању безбедности свих учесника у саобраћају. „Захвалио бих свима који учествују у овој акцији што брину о нашој деци која су приоритет општине и њена будућност. Раковица ће бити прва општина у којој ће се реализовати нова акција у сарадњи са „Паркинг сервисом“ и Ауто-мото савезом Србије“, рекао је Коцић.

[gallery columns="4" ids="17500,17499,17504,17498"]  

Основне школе са општине Раковица су „Паркинг сервису“ указале и на проблем недостатка лопти, па је ово предузеће, као друштвено одговорно, свим директорима основних школа на Раковици уручило комплете лопти за кошарку, одбојку и фудбал.

Школе ће током осмог циклуса добијати и ЦД са едукативним филмом „Паркинг сервиса”, у коме је на занимљив начин објашњено шта је то семафор, како се улица безбедно прелази, ко су учесници у саобраћају... Кад год пожеле да се подсете саобраћајних правила, прваци ће моћи да погледају филм, који је ЈКП „Паркинг сервис“ снимио у сарадњи са ТВ „Студио Б” и уз подршку Скупштине града и Управе саобраћајне полиције Београд.

Новина овогодишње сезоне биће и „ђачко паркинг место“. У сарадњи с градом Београдом „Паркинг сервис“ ће покренути акцију обележавања по једног паркинг места у околини основних школа које се налазе у зонираним деловима града. Сав приход од паркирања на местима, која ће исцртавати ђаци, биће намењен куповини компјутера или других наставних средстава, која су неопходна школама, а возачи ће бити информисани да паркирањем на том месту помажу оближњој школи.

Од почетка школске године одржане су едукативне представе у 22 школе у општинама Земун и Врачар, где је подељено око 2.300 флуоресцентних прслука, а после општине Раковица, акција ће бити настављена у Барајеву и на Чукарици.