Обележен Дан заштите животне средине на Тргу Републике

05.06.2015.

Светски дан заштите животне средине обележен је данас на Тргу Републике, а Дечји хор „Чаролија” је пригодним песмама подсетио на значај заштите природе. Догађају су присуствовали градски менаџер Горан Весић, секретар за заштиту животне средине Горан Триван, секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, директор Дирекције за јавни превоз Угљеша Митровић, директор ГСП „Београд” Жељко Милковић и директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић.

Градски менаџер Горан Весић је рекао да би данас требало да се подсетимо да ли можемо још нешто да урадимо у свакодневном понашању како бисмо штитили животну средину и како бисмо нешто учинили на повећању еколошке свести.

– Град је за ову годину припремио специфичну акцију у којој смо јуче делили возачима бесплатне карте за градски превоз, како данас не би користили аутомобиле. У Београду је свакодневно око 500.000 аутомобила на улицама. Ми би требало да учинимо више да помогнемо грађанима да користе алтернативне видове превоза, не само градски превоз, већ и бицикле, те да покушамо да што мање користимо аутомобиле. Следеће године ћемо постављати градске бицикле поред гаража и места где се паркирају аутомобили. Грађани ће моћи да их узму и враћају на иста места. Тако ћемо стимулисати људе да донекле дођу аутомобилима, а кроз центар града да користе бицикл. У ту сврху потребне су нам и бициклистичке стазе и зато смо дали налог Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда и Агенцији за инвестиције да се где год је могуће приликом реконструкције улица праве и бициклистичке стазе. Сада радимо пројекат реконсрукције Рузвелтове улице, тако да ће и ту бити бициклистичка стаза. Покушавамо да биклцистичким стазама повежемо и Вишњичку бању – истакао је Весић.

Према његовим речима, један од доприноса заштите животне средине су и пешачке зоне, па ће тако цео центар града (Трг Републике, Зелени венац, Браће Југовића и Француска улица) бити претворен у пешачку зону у наредних пет година. Већ ове године, додао је Весић, то ће бити улице Вука Караџића и Змај Јовина, а Обилићев венац ће бити затворен за саобраћај до краја године.

Секретар за заштиту животне средине Горан Триван је казао да је за последњих годину дана много урађено у свим сегментима заштите животне средине у Београду, а један од најважнијих пројеката који се реализује ове године јесте управљање отпадом.

– Скупштина Београда би требало ове године да донесе програм заштите животне средине за наредних десет година. Београд корача крупним корацима ка побољшању квалитета животне средине. Највећи проблем у Београду су отпадне воде и на томе ћемо упорно радити – нагласио је Триван и подсетио да је у Београду до сада пошумљено око 400 хектара површине.

Градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић је рекао да бициклистички и пешачки саобраћај као видови одрживог саобраћаја представљају приоритет тог секретаријата.

– Током ове године учинићемо озбиљне напоре да повећамо дужине бициклистичких стаза у Београду. До сада град има око 60 километара бициклистичке мреже. Надам се да ће тих стаза бити више и да ћемо на тај начин све оне који користе бицикл као средство превоза, учинити безбеднијим – прецизирао је Рафаиловић.

Директор Дирекције за јавни превоз Угљеша Митровић је истакао да је Дирекција подржала ову акцију тако што су поделили 1.000 бесплатних ваучера грађанима Београда да се данас возе бесплатно.

Директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић је апеловао на грађане да свакодневно долазе на посао превозом, бициклама или пешке, а не само данас, како бисмо живели у бољем, лепшем и чистијем граду.

[gallery columns="4" ids="19452,19450,19451,19453"]

Ове године обележавање Светског дана заштите животне средине посвећен је једном од највећих загађивача – саобраћају. Порука је: „Угасите моторе и мислите о свом здрављу! Пешачите, возите бицикл, користите градски превоз уместо аутомобила и на тај начин чувајте животну средину.”

Организатори скупа су Скупштина Београда – Секретаријат за заштиту животне средине, Секретаријат за саобраћај, Дирекција за јавни превоз и ГСП „Београд”, ЈКП „Паркинг сервис”, ЈКП „Зеленило – Београд”, „Бус плус” и Дечји хор „Чаролија”.