Паркинг сервис прати процес извршења и води рачуна о државној имовини

04.12.2015.

На Правном факултету одржан је семинар о наплати комуналних услуга преко приватних извршитеља. О овој теми говорили су Александра Трешњев, председница Коморе извршитеља, Небојша Перић, директор за корпоративне послове ЈКП „Паркинг сервис“, Др Никола Бодирога, ванредни професор Правног факултета, а модератор је био Др Дејан Ђурђевић.

Учесници су похвалили домаћинско пословање ЈКП „Паркинг сервис“ и скренули пажњу да је то једно од ретких предузећа које прати процес решавања предмета предатих на извршење и једном недељно обавештава све ангажоване извршиоце о томе у којој фази се предмети налазе. На основу тих података сваки извршилац може да закључи колико је ефикасан у односу на остале колеге, али се види и колико ово предузеће води рачуна о државној имовини.

Закон о извршењу и обезбеђењу донет је 2011. године и њиме је одређено да предмете за наплату комуналних услуга искључиво добијају приватни извршитељи.

- Успешност и ефикасност наплате потраживања преко приватних извршитеља је доста већа у односу на наплату преко судова и ефекти доношења новог закона 2011. године су веома видљиви. ЈКП „Паркинг сервис“ предало је судовима, у периоду од 2006. до 2012. године, 43.896 предмета, а наплаћено је свега 16% укупног дуговања. Након увођења закона, током 2013. године, 8 извршитеља је добило 1841 предмет, а наплаћена су потраживања у 776 случајева, што износи чак 42%. – рекао је Небојша Перић, директор за корпоративне послове ЈКП „Паркинг сервис“.

Говорници су изнели податак да се број предмета, који су додељивани приватним извршитељима, повећавао из године у годину. Предмети су додељивани неравномерно и то је, по њиховом мишљењу, био недостатак, који је крајем 2014. године отклоњен Изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу. Уведен је принцип равномерног распоређивања предмета на све регистроване извршитеље.

ЈКП „Паркинг сервис“ је 2014. године било једно од ретких јавно-комуналних предузећа, које је предмете равномерно предало свим акредитованим извршитељима.

- Направили смо анализу рада свих 65 извршитеља и дошли до закључка да чак 1/3 њих има нижи проценат наплате од просечног, а имамо и једног извршитеља који није завршио ни један предмет. Ми, као извршни повериоци, нисмо у могућности да утичемо на поделу предмета извршитељима од стране Коморе извршитеља. Требало би поставити нове критеријуме и о њима водити рачуна приликом наредне поделе предмета извршитељима, у зависности од степена њихове ефикасности. – нагласио је Перић.

Нови закон о извршењу и обезбеђењу је у припреми. И Комора извршитеља, али и извршни повериоци, надају се да ће неки од ових недостатака бити отклоњени и да ће проценат решених предмета и наплаћених потраживања бити у порасту.

[gallery link="file" ids="31537,31538,31539"]