Почео девети циклус акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе”

28.10.2015.

Девети циклус акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“, ЈКП „Паркинг сервис“ је почело представом о правилном понашању у саобраћају одржаном данас у ОШ „Јосиф Панчић“.

Сви ђаци прваци ове школе имали су прилику да науче како да се понашају на путу од куће до школе, како правилно да прелазе улицу, користе семафор и тумаче саобраћајне знакове. На едукативном часу ђаци су се дружили и певали са дечјим хором „Чаролија“, а њих више од 180 добило је на поклон од „Паркинг сервиса“ распореде часова и флуоресцентне прслуке, како би били уочљивији возачима на путу до школе.

Кроз акцију „Ђаци вас моле, успорите поред школе” деци са територије 17 градских општина, на једноставан и њима прихватљив начин, „Паркинг сервис“ објашњава како да се исправно и безбедно понашају у саобраћају.

Градски менаџер Горан Весић изјавио је да је ово једна од најлепших акција коју град Београд, у сарадњи са ЈКП „Паркинг сервис“, спроводи већ осам година.

У последње две године направили смо зоне успореног саобраћаја око 89 основних школа и допринели томе да се додатно заштите најмлађи учесници у саобраћају. Осим тога, у близини школа поставили смо око 100 лежећих полицајаца и заштитне ограде, како деца непажњом не би излетела на улицу. Циљ нам је да до краја мандата ниједна основна школа у Београду нема црну тачку у саобраћају. На општинама Нови Београд и Вождовац тренутно радимо на умрежавању безбедносних камера, које се налазе у школским двориштима и око школа. Имаћемо контролну собу и моћи ћемо да реагујемо чим се нешто сумњиво дешава, а не ретроактивно да гледамо снимке, како бисмо утврдили починиоце. Захваљујем „Паркинг сервису“, који део својих прихода усмерава на овакве акције од општег интереса. – рекао је градски менаџер Горан Весић.

У претходних осам година, „Паркинг сервис“ је одржао више од 1000 едукативних представа и обучио преко 100.000 деце како да се понашају на путу од куће до школе.

Ђаци који су добили прве прслуке „Паркинг сервиса“ сада су средњошколци. Читаву једну генерацију основаца научили смо правилном понашању у саобраћају и на то сам посебно поносан. Константно се трудимо да идемо и корак даље, па од ове године Београђани свакодневно донирају средства за школе паркирањем на „ђачким“ паркинг местима. На крају ове школске године, од прихода са ових места, школама ћемо купити неопходан наставни материјал. Планирамо и унапређење акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе”, тако што ћемо у Пионирском граду, који заједно са градом Београдом желимо да вратимо најмлађима, направити саобраћајни полигон са улицама, семафорима и пешачким прелазима и набавити бицикле, које ће деца возити у реновираном простору Пионирског града. – изјавио је директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић.

[gallery ids="21554,21555,21556"]

Ове године у први разред уписано је 15.888 ђака, а представници ЈКП „Паркинг сервис” и Саобраћајне полиције обићи ће све београдске основне школе, одржати едукативни час и поделити ђацима првацима прслуке. Акција се спроводи уз сагласност Секретаријата за саобраћај, Секретаријата за образовање и дечју заштиту и подршку Управе града Београда и Саобраћајне полиције Београда.