Предавање о саобраћају за најмлађе Земунце

13.04.2016.

Групном представом за основце из Земуна у ОШ „Светозар Милетић“, ЈКП „Паркинг сервис“ наставило је девети циклус акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“. Едукативној представи је присуствовало 350 ђака првака из централних школа са подручја општине Земун, као и представници Града Београда, Општине Земун и „Паркинг сервиса“.

Ђаци из основних школа „Светозар Милетић“, „Лазар Саватић“ и „Мајка Југовића“ учили су како правилно да прелазе улицу, користе семафор и тумаче саобраћајне знаке. Кроз интерактивну представу дружили су се са предавачима „Паркинг сервиса“ и Управе саобраћајне полиције града Београда. Деца уче о томе која је њихова улога у саобраћају и да треба да буду посебно опрезна када изађу на улицу. Подршку „Паркинг сервису“ је пружио и дечји хор „Чаролија“, уз песме „Само споро кад сте поред школе“ и „Чувајте нам ђаке“.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић истакао је добру сарадњу градских општина са „Паркинг сервисом“ на едукацији о безбедном понашању у саобраћају.

– Хиљаде прслука, бојанки и едукативног материјала подељено је ђацима основних школа у Београду, а представа на прави начин учи ђаке правилима понашања у саобраћају. Истовремено, град формира зоне успореног саобраћаја око школа и спроводи све техничке мере како би деца била безбедна. Тај посао завршен је у скоро свим градским и приградским школама и не правимо никакве разлике где год се оне налазе – рекао је Младеновић.

Директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић прецизирао је да је ово девета сезона акција „Ђаци вас моле, успорите поред школе” кроз коју је прошло више од 100 хиљада ученика.

– Акција је заступљена на територији свих 17 градских општина, а након Земуна реализоваће се у Сурчину и на Новом Београду. Део ове акције је и „ђачко паркинг место“. Испред сваке школе у зони таблом су обележена ова паркинг места, а приход је намењен школи где се оно налази – рекао је Чупковић који је упутио апел возачима да се управо ту паркирају како би школа добила средства за оно што је најпотребније.

Председник Привременог органа Општине Зeмун Дејан Матић рекао је да је акција резултат јединствене политике општина, града и јавних комуналних предузећа.

– У Општини Земун много радимо на безбедности деце, а у оквиру општине постоји Савет за безбедност саобраћаја који ради заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја – рекао је Матић, који је упутио апел родитељима јер „све полази из куће”.

Представници Града Београда, општине Земун и „Паркинг сервиса“ малишанима су поделили бојанке и флуоресцентне прслуке, како би били уочљивији на путу до школе. Такође, за све три школе, „Паркинг сервис“ је обезбедио комплете одбојкашких, фудбалских и кошаркашких лопти.

Подсећамо да је „Паркинг сервис“ од почетка школске године обишао 70 школа, где је подељено око 6.500 светлоодбојних прслука. У наставку акције планирано је да се подели још око девет хиљада.