Санација јавних гаража

06.07.2015.

Санацијом конструкције у гаражи „Обилићев венац“, ЈКП „Паркинг сервис“ ће средином јула започети велику обнову београдских јавних гаража. Радови ће трајати до краја августа, а овог лета ће, после „Обилићевог венца“, почети и обнова гаража „Зелени венац“ и „Масарикова“, а на јесен и гараже „Аеродром“ што ће омогућити безбедно паркирање за све грађане.

„Са извођачима радова смо потписали уговор, који предвиђа гаранцију за све санације у наредних 15 година, чиме смо обезбедили да се све евентуалне штете у том периоду отклоне у најкраћем могућем року“ – изјавио је директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић и истакао да ово предузеће наставља са политиком домаћинског пословања, које подразумева бригу о објектима.

Гараже, чије одржавање је у надлежности ЈКП „Паркинг сервис“, грађене су пре 35-40 година и од тада до данас у њима није било значајних инвестиционих радова. Гаража „Обилићев венац“ изграђена је 1975., „Аеродром“ 1976., „Зелени венац“ 1978., „Масарикова" 1989. године.

,,У претходном периоду није било значајних улагања у инвестиционо одржавање објеката. По доласку новог менаџмента, ангажовали смо Грађевински факултет, чија је анализа показала да је неопходно извршити хитну санацију конструкције ове четири гараже, а пројекат који је урадио ЦИП нам је наложио и радове у гаражи „Пионирски парк“. Вишегодишњи неодговорни приступ је довео до тога да сада морамо извести заиста обимне радове, те ће поједине гараже бити затворене на десетак дана. Са намером смо бирали период од 10. јула до 25. августа, када је већина Београђана на одмору и тада ћемо извести све радове. Прва фаза радова планирана је за ову, а следећа за 2016. годину. Трудићемо се да испоштујемо све задате рокове" – изјавио је Андрија Чупковић.

[gallery columns="5" ids="19980,19981,19982,19983,19984"]

Санацијом конструкција на првих пет полунивоа у гаражи „Обилићев венац“, уз заштиту челичних делова од корозије, замену водоводних цеви и уређење хидроизолације подова, почеће прва фаза обнове овог објекта. Док трају радови у гаражи „Обилићев венац“, корисницима ће на располагању бити 381 паркинг место, а улаз и излаз из гараже биће могућ само из Улице Обилићев венац. За кориснике ће, након померања пешачког острва, бити отворен још један излаз у Улици маршала Бирјузова. Гаража „Зелени венац“ биће једина потпуно санирана, а радови обухватају ојачање носеће конструкције и реконструкцију носача између спратова. Сви челични делови биће заштићени од корозије и рђе, замењене водоводне и канализационе цеви и урађена хидроизолација. Због радова на улазима и излазима, гаража ће бити затворена у периоду од 25. јула до 01. августа 2015. године. У гаражи „Масарикова“ у првој фази биће санирани сви носећи бетонски елементи, греде и подови, урађена комплетна хидроизолација и замењени сливници у гаражи и на крову. Због специфичности гараже, током извођења радова, она неће радити од 02. до 17. августа 2015. године. У гаражи „Аеродром“ ће се челичне конструкције заштитити од корозије, биће замењени олуци и саниране сливне решетке.

У гаражи „Пионирски парк“ која је изграђена 2005. године, у току је замена система за аутоматско гашење пожара а уследиће и радови на замени система хидрантске мреже и водоводних инсталација. Радови на замени спринклер система изводе се у периоду од 22 до 06 часова, како би гаража могла несметано да функционише. Реконструкција система за вентилацију и гасну детекцију ради се по пројекту ЦИП-а и планирана је за септембар.