САОПШТЕЊЕ КОМПАНИЈЕ „НЕДАП" - Београд постаје паметни град са Недапом обухватајући 3.500 паркинг места

03.06.2016.

САОПШТЕЊЕ КОМПАНИЈЕ „НЕДАП" 

Београд постаје паметни град са Недапом обухватајући 3.500 паркинг места

Престоница Србије, град Београд, увео је иновативно решење, које возачима омогућава да брзо пронађу слободно паркинг место. ЈКП “Паркинг сервис” одабрало је Недап због „SENSIT" система. Дисплеј табле (инфо табле) су постављене дуж улица и приказују тренутну заузетост слободних паркинг места. Преко 3.500 паркинг места у зонираним деловима града, у будућности биће опремљено овим паметним системом за паркирање. Београд преузима улогу водећег града у Источној Европи, безбеднијег, ефективнијег и еколошки освешћеног града. Београд је највећи и главни град Србије са 1,7 милиона становника. У овом густо насељеном граду, саобраћајне гужве се све више повећавају због великог броја возила и ограниченог броја паркинг места. Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис” одговорно је за управљање паркирањем у граду и управља са више од 32.500 паркинг места на јавним паркинг местима у уличном систему и паркиралиштима и гаражама.

Одабрани након оштре селекције

Возачи улица Београда у потрази за слободним паркинг местом понекад узрокују саобраћајни колапс и небезбедне ситуације. ЈКП „Паркинг сервис”, да би олакшало возачима овај проблем, представило је систем бежичних сензора, који се утискују у асфалт, на обележено паркинг место и пружају увид у тренутну заузетост сваког појединачног паркинг места. Ове прецизне информације омогућавају возачима да брзо пронађу слободно место да паркирају. Краћа потрага за паркингом ће допринети смањењу емисије штетних гасова и свеукупном лагоднијем паркирању. Целокупна имплементација овог система за 3.500 паркинг места одвијаће се у три фазе у самом срцу гарда. Након интезивне процене, захваљујући „SENSIT" систему одабран је Недап, лидер у области технологије детекције и идентификације возила.

[gallery link="file" columns="2" ids="31509,31510"]

Информација у реалном времену

„SENSIT" систем се заснива на бежичним сензорима који су постављени на свако паркинг место и препознају да ли је возило паркирано и време боравка на паркинг месту. Систем поседује најбржу и најбољу бежичну мрежу сензора, која обрађује поуздане податке о доступности појединачног паркинг места. Подржавајући политику транспарентности података, „Недап" је омогућио „Паркинг сервису” да користи прикупљене податке и користи их према својим потребама.

„Врло смо задовољни како са домаћим партнерима, који су имплементирали сензоре у рекордном року, тако и са квалитетом „SENSIT" система. Веома смо поносни што смо увели овај систем у Београд, представљајући га као једног од водећих градова Европе у области паркирања. Од овог пролећа наши суграђани тачно знају колико има слободних места и нема више беспотребног кружења. „Паркинг сервис" ће се и даље трудити да иновацијама у систему паркирања показује да је лидер у региону у овој области,“ рекао је Андрија Чупковић, директор Јавног комуналнуог предузећа „Паркинг сервис“.

У току прве фазе, постављено је 850 сензора у улицама око Његошеве. „SENSIT" систем, укључујући и инфо табле са ажурним подацима о слободним паркинг местима, постављале су српске компаније „Новатроник“ и „Електронет“. Паркирање се у Београду плаћа мобилним телефоном, а захваљујући овогодишњој интеграцији „SENSIT" система ускоро ће возачи моћи да користе и навигацију до слободног паркинг места, преко мобилне апликације. Ово ће омогућити „Паркинг сервису" бољу и ефективнију контролу паркирања у граду у реалном времену.

„Пројекат у Београду, представља један од најпрестижнијих пројеката европских паметних транспортинх система („Europe ITS") и индустрији Паметних Градова. Стога смо врло задовољни што је ЈКП „Паркинг сервис”, једна угледна јавна паркинг компанија, препознала квалитет „SENSIT" система и тиме потврдила нашу позицију лидера у области паркинг апликација. Изузетно професионалан и енергичан приступ „Паркинг сервиса” и српских партнера за имплементацију у овом пројекту је био врло импресиван”, рекао је Идо Вентинк, менаџер за пословни развој у „Недап" компанији.

Саопштење компаније „Недап" у изворном облику:

https://nedap.com/en/nieuws/belgrade-gets-smart-with-nedap-for-3500-on-street-parking-spaces/