Уз „бус плус” бесплатан паркинг у Улици Владимира Поповића

09.11.2016.

Паркиралиште у Улици Владимира Поповића на Новом Београду од данас је бесплатно за возаче који имају важећу „бус блус” картицу и регистровали су се у корисничком сервису ЈКП „Паркинг сервис”, рекао је градски менаџер Горан Весић приликом презентације почетка рада система „Паркирај и вози се”. Он је напоменуо да након паркирања возачи могу да наставе пут и да до центра града дођу јавним превозом. Да би користили овај систем, власници своја возила морају регистровати у корисничим сервисима у Таковској 31, Милешевској 51 и Краљице Марије 7.

– Возачи који немају „бус плус” картицу паркирање ће на овом паркиралишту плаћати 31 динар сат времена односно 150 динара за вишесатно паркирање. На овај начин интегришемо више превоза и стимулишемо грађане да користе јавни превоз и купују „бус плус” картице. Ово ће бити велика помоћ за грађане из овог дела града који више не морају да прилазе својим возилима самом центру и траже паркинг, јер се у центру паркинг место тражи од 30 до 40 минута – објаснио је Весић и додао да се од данас возачима деле флајери са информацијама и да ће пробни период трајати до 16. новембра, када ће систем почети да функционише у пуном капацитету.

Весић је навео да је то је први специфичан паркинг у граду јер омогућава бесплатно паркирање са „бус плус” картицом, и додао да је то урађено у сарадњи са Градским саобраћајним предузећем и фирмом „Апекс”, како би људе стимулисали да користе јавни градски превоз.

Градски менаџер захвалио је Секретаријату за саобраћај, „Паркинг сервису”, Дирекцији за јавни превоз, ГСП-у и „Апексу” који су помогли да овај систем заживи. Секретар за саобраћај Душан Рафаиловић рекао је да паркиралиште има 292 места и да је обухваћено плавом зоном паркирања.

– Политика града је да стимулише и подигне ниво услуге јавног превоза. Ово је наш покушај да јавни превоз постане приступачнији, те да возачи своје аутомобиле користе до ширег центра, а да у сам центар града улазе возилима јавног градског превоза. Тако ће бити мање гужве и смањиће се број захтева за паркирање у центру. Уз овај паркинг налази се и нови терминус, где саобраћају линије 27Е и 35, а овде пролази и неколико трамвајских линија. Недавно је још један терминус код ТЦ „Ушће” пуштен у рад, а намера нам је да строги центар града, Трг републике, ослободимо од возила јавног превоза. Наш план је да следеће године изградимо терминус „Дунавска”, преко пута тролејбуског депоа у Дунавској улици. Изградњом тог терминуса отвориће се потпуно нова перспектива у развоју система јавног превоза – нагласио је Рафаиловић.

Према његовим речима, терминус у Улици Владимира Поповића наменски је постављен уз паркинг и тренутно је једини који је обухваћен оваквом врстом услуге, али како је додао, у плану је још терминуса како би се подигао ниво приступачности систему градске железнице.

ЈКП „Паркинг сервис“ је у сарадњи са Градским саобраћајним предузећем, Дирекцијом за јавни превоз и Секретаријатом за саобраћај успоставио систем „Паркирај и вози се“ како би се смањиле гужве у центру града. Директор Паркинг сервиса Андрија Чупковић рекао је да ће пробни период система важити наредних недељу дана, до среде, 16. новембра 2016. године, до када се неће обављати контрола наплате паркирања.

Наши контролори ће тај период искористити да возаче путем флајера обавештавају да овде могу бесплатно да паркирају своје аутомобиле уколико користе градски превоз. Циљ нам је да стимулишемо све грађане да до центра града користе градски превоз. Сви остали возачи, који немају важећу „бусплус“ картицу, паркиралиште могу да користе куповином вишесатне паркинг карте, чију смо цену недавно снизили на 150 динара или плаћањем паркирања по започетом сату. Сви возачи који желе да користе услугу Паркирај и вози се, уз Бусплус картицу, треба да се региструју у неком од корисничких сервиса Паркинг сервиса. Процедура је веома једноставна, и завршава се за само неколико минута. Власник возила треба да понесе на увид личну карту, саобраћајну дозволу и валидирану бусплус картицу на основу којих се његова регистрација убацује у систем претплате за паркиралиште у улици Владимира Поповића. Од тог тренутка може да паркира бесплатно на овом паркингу, а наш софтвер који користе контролори препознаје га као повлашћеног претплатника, рекао је Чупковић.

Догађају су присуствовали и члан Градског већа Александар Марковић, директор Дирекције за јавни превоз Угљеша Митровић и извршни директор за оперативне и техничке послове „Паркинг сервиса” Владимир Богићевић.

[gallery link="file" columns="4" src="http://parking-servis.co.rs/cyr/wp-content/uploads/2016/11/DSC_0395.jpg" alt="DSC_0395" width="800" height="534" class="aligncenter size-full wp-image-26008" ids="26008,26005,26006,26007"]