Уређена шалтер сала за Царину и отворен нови пословни објекат на Међународном терминалу

28.08.2019.

ЈКП „Паркинг сервис“ Београд изградило је нови пословни објекат у Блоку 43 намењен шпедитерима и комплетно реконструисало први ниво постојећег пословног простора за потребе Царинске испоставе Терминал Београд. Бољи услови за рад омогућени су, како шпедитерима, тако и службеницима који свакодневно царине робу која камионима пристиже на Међународни терминал.

У оквиру Логистичког центра на Међународном терминалу, на месту некадашњег ресторана, изграђена је нова пословна зграда, површине 2.000 m². Нови објекат има приземље и два спрата са 58 канцеларија намењених шпедитерским кућама, које послују на Међународном терминалу, а које су до сада биле смештене у неусловним контејнерима. Конструкција новог објекта пројектована је од система челичних стубова и гредних носача. У објекат је уграђено око 125.000 килограма челика, а фасада и кров урађени су од самоносећих челичних панела.

[gallery link="file" ids="42329,42333,42334,42330,42331,42332"]

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да је заокружено нешто започето још 2015. године на Царинском терминалу који је највећи на Балкану и којим управља „Паркинг сервис“.

- Раније су овде били контејнери у којима су радили шпедитери и све је изгледало као неко нехигијенско насеље. Царина, такође, није била уређена. Прво смо направили две зграде са канцеларијама за шпедитере. Данас смо отворили још једну пословну зграду од 2.000 m², чија изградња је коштала око 1.000.000 евра. Поносно могу да кажем да сви шпедитери који овде раде, а њих је око 120, имају нормалне услове за рад. Ово је највећи царински терминал на Балкану, у коме се годишње оцарини роба у вредности од око 4 милијарде евра и кроз који годишње прође око 100.000 камиона. Чињеница је да из године у годину овде расте промет и да има све више камиона и оцарињене робе. А то говори о томе како напредује економија. И све то има везе једно са другим. После четири године напорног рада задовољан сам тиме шта смо овде урадили. – изјавио је Весић.

Директор „Паркинг сервиса“ Андрија Чупковић рекао је да се Предузеће може похвалити још једним успешно завршеним пројектом.

- Ово је још један пословни објекат у низу на Међународном терминалу, јер смо у последње четири године изградили три нове зграде са укупно 3.800 m². Реконструисали смо паркиралишта за путнички и теретни саобраћај, обновили око 400 паркинг места и поставили најсавременије улазне станице и рампе. Испунили смо план да шпедитере изместимо из неусловних барака у савремене пословне просторије и решимо се ругла од канцеларијског контејнерског комплекса у Логистичком центру, које је изградњом овог новог пословног објекта отишло у заборав. Осим тога, реконструисали смо и савремено опремили шалтер салу и канцеларије за испоставу Царине, где смо уградили и систем вентилације и климатизације, који раније није постојао. Сви ови подухвати су део визије коју остварујемо - да на Међународном терминалу, кроз који дневно прође више од 500 камиона и који је раније представљао запуштену успутну станицу за транспортни саобраћај, направимо најсавременији међународни Логистички центар на Балкану са модерним пословним зградама и канцеларијама, рекао је Чупковић.

Радови на реконструкцији постојећег пословног простора за испоставу Царине су трајали месец дана, а Царина је сада добила нову, већу, комфорну шалтер салу са 26 радних места, као и сервер собу, пријемни простор, кухињу и два тоалета. Радови су обухватили демонтажу свих подова, преграда, плафона, облога, инсталација и намештаја, а затим термоизолацију фасаде, израду нових подова, плафона, инсталација слабе и јаке струје, уградњу ЛЕД расвете. Уграђен је и систем вентилације и климатизације простора, који ће допринети бољем квалитету ваздуха у канцеларијама. Приземље је опремљено новим намештајем савременог дизајна. Тренутно су у току и радови на уређењу другог нивоа ове пословне зграде.

Логистички центар на Међународном терминалу на Новом Београду један je од најмодернијих у региону и свакако највећи терминал тог типа у Србији. Простире се на 8 хектара и у њему се, осим царинске испоставе, налази паркиралишта за теретна и путничка возила, јавно царинско и комерцијално складиште, а смештене су и бројне шпедитерске куће.