Уређење и санација гараже „Пионирски парк“

06.04.2015.

Радници „Паркинг сервиса“ су од 01. априла, када је почело уређење гараже „Пионирски парк“, обновили силазно-узлазне рампе, очистили и офарбали острва око паркинг аутомата код наплатних рампи и стубове саобраћајних знакова. У истом периоду постављене су и нове табле упозорења које на улазу и излазу, као и на степеништу гараже скрећу додатну пажњу корисницима на прегледност раскрнице, могућ клизав под или на низак плафон. Такође, реновирани су и степениште за пешаке, јавни тоалет, благајна и врата на свим нивоима гараже, а постојећа расвета замењена је новом, док су два противпожарна излаза окречена.

У току је санација зидова код трећег излаза гараже, као и обележавање паркинг места и смера кретања и постављање нових стубића, а до краја недеље биће постављене и нове металне клупе у простору код наплатних станица и ново сферно огледало. За крај радова планирана је санација излаза из тунела гараже.

„По завршетку ових радова, „Паркинг сервис“ ће започети и реконструкцију система за вентилацију, система за упозорење од пожара и замену водоводних цеви у гаражи. Јавне гараже у Београду, генерално, затекао сам у катастрофалном стању и уочени су многобројни недостаци! Недопустиво је да се деценијама не уложе никаква средства у инвестиционо одржавање јавних гаража, као на пример овде у „Пионирском парку“, иако се сваког месеца паркира на хиљаде суграђана али и многобројни туристи. Такав, недомаћински однос довео је до тога да су поједине конструкције сада на ивици издржљивости. „Паркинг сервис“ ће ове године, уместо да улаже средства у нове гараже, морати најпре да санира постојеће. То не значи да неће бити нових паркинг места, већ да ће неопходне санације бити приоритет,“ рекао је директор „Паркинг сервиса" Андрија Чупковић.

[gallery columns="4" link="file" ids="18569,18568,18567,18571"]

Радови на реконструкцији система за вентилацију, гасну детекцију и шпринклер система у „Пионирском парку“ изводиће се према пројекту Агенције за инвестиције Скупштине града, који је радио Саобраћајни институт ЦИП. Комплетна реконструкција гараже обухватиће и грађевинско-архитектонске радове, обнову система вентилације, струје, електричних ормана, шпринклер система, одвода воде, замену хидрантских цеви, противпожарних апарата и осталог.

Подсећамо, да је на основу анализе стања у свим објектима, Грађевински факултет у Београду закључио да је неопходна санација гаража „Обилићев венац", „Зелени венац", и „Масарикова", тако да ће „Паркинг сервис“ ове радове започети већ на лето.