Београд добио Фаст парк на Славији

01.06.2010.

Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис" отворило је данас „Фаст Парк” на Славији.Подизањем још једног нивоа за паркирање, капацитет паркиралишта „Славија 2" повећан је за 64 паркинг места, па је грађанима сада на располагању 130 места за паркирање, што заједно са паркиралиштем „Славија 1" чини 216 расположивих паркинг места.

Свечаном отварању су присуствовали председник општине Врачар Бранимир Кузмановић, генерални директор ЈКП „Паркинг сервис“ Бобан Ковачевић и секретар за саобраћај Драгољуб Ђаконовић.

У сарадњи са „Паркинг сервисом”, стручњаци из Италије унапредили су систем са повученим стубовима, који се први пут примењује у Београду. Тиме је возачима олакшано манервисање возилима у самој гаражи, што ће омогућити брже паркирање возила.

Уградњом савремене опреме за наплату која подразумева плаћање пре излаза са паркиралиште, убрзаће се проток возила. Осим тога, повећањем броја улаза и излаза на паркиралиштима „Славија 1 и 2", возила ће се минимално задржавати на рампама, чиме ће се смањити гужве које су доводиле до саобраћајних застоја у околним улицама.

„Фаст Парк“ је монтажни објекат, што значи да постоји могућност да буде демонтиран и поново монтиран на некој другој локацији, као што је било у случају „Фаст Парк“-а „Три листа дувана“, који је поново монтиран у Карађорђевој улици и „Фаст Парк“-а „Рајићева“, који је пресељен у Каменичку улицу. Локације на којима су постављени „Фаст Парк“-ови су:
  • „Ада Циганлија” - највећи “Фаст Парк“ у Европи са 1.669 паркинг места.
  • „Вишка“ - од постојећих 59 добијено 95 паркинг места.
  • Фаст парк „Славија", „Каменичка“ - од 55 добијено 95 паркинг места.
  • „Шумадијски трг“ - од 42 добијено 79 паркинг места.
  • „Карађорђева“ - од 30 добијена 62 паркинг места.
  • „Политика“ - омогућено паркирање на 53 паркинг места.
  • „Симпо“ – укупно 132 паркинг места.

„Фаст парк" представља најрационалније коришћење постојећег простора за паркирање, те је због тога најбрже и најефикасније решење проблема недостатка паркинг места у Београду.