Безбедније око школа

17.11.2011.

[separator top=”20”]

У оквиру акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе" ЈКП „Паркинг сервис" данас је промовисана новопостављена безбедносна сигнализација у зони Основне школе „Свети Сава" на Врачару.

[separator top=”10”] [separator top=”10”]

По речима Александра Шапића, помоћника градоначелника Београда, до краја године ће на укупно двадесет локација у зонама око школа бити урађена адекватна допунска сигнализација. Он додаје: „Посебну пажњу посвећујемо безбедности наших најмлађих суграђана, због чега смо ове јесени покренули акцију „Пешачки је закон". Апелујемо на возаче да не паркирају на пешачким прелазима, зато што тако угрожавају безбедност суграђана, а посебно најмлађих. Други учесници у саобраћају тада теже уочавају пешаке."

[separator top=”10”] [separator top=”10”]

Бобан Ковачевић, генерални директор ЈКП „Паркинг сервис" такође указује на безбедност у зонама школа: „У оквиру акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе", под покровитељством града Београда, учинићемо двадесет школа безбеднијим, како би возачи и пешаци били свеснији да су у зонама школа. Како је победница конкурса „Дајте зебри име" ђак ове школе почели смо одавде. Поставили смо и „мачије очи" у зони пешачких прелаза улица Макензијева, Кнегиње Зорке, Авалска и Катанићева."

„На основу саобраћајне студије реализован је читав пројекат и мени је јако драго што је прво наша школа обухваћена истим и захваљујем се граду Београду и ЈКП „Паркинг сервис" на томе", рекао је Дејан Стаменковић, директор основне школе „Свети сава" и додао: „Волео бих да од једне небезбедне Макензијеве улице, ово постане сигуран пут деци до школе. Надам се да ће несавесних возача бити све мање."

[separator top=”10”] [separator top=”10”]

„У околним улицама постављени су знакови са натписом „Зона школе", који упозоравају возаче да су ђаци у близини. У Макензијевој улици поставили смо заштитну школску ограду са поруком „Ђаци вас моле, успорите поред школе" и рефлектујућим тракама на стубићима, како би се успоставила контрола приступа пешачком прелазу. Поставили смо и два „лежећа полицајца" са одговарајућом вертикалном сигнализацијом и још један у Авалској улици, као и више светлоодбојиних маркера", рекла је Бранкица Вучетић, саобраћајни инжењер ЈКП „Паркинг сервис".

Акција „Ђаци вас моле, успорите поред школе" већ пету годину едукује прваке о основама понашања у саобраћају. За протекле четири године 60.000 ђака првака добило је флуоресцентне прслуке, а до краја ове школске године прслуке ће добити још 16.000.