Једнаке могућности за све - паркирање особа са инвалидитетом

05.12.2011.

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом Министарство рада и социјалне политике, у сарадњи са ЈКП „Паркинг сервис", Удружењем паркиралишта Србије и Форумом младих са инвалидитетом, организовало је конференцију за медије.

О положају особа са инвалидитетом у саобраћају говорили су Владимир Пешић, помоћник министра, Министарство рада и социјалне политике, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом, Микица Будимировић, изврши директор, Форум младих са инвалидитетом, и Бобан Ковачевић, директор ЈКП „Паркинг сервис“.

На конференцији су представљене нове паркинг картице за особе са инвалидитетом, које ће од 2012. године важити на територији читаве Републике.

Конвенција о правима особа са инвалидитетом прописује њихову пуну укљученост у све сфере друштвеног живота. Посебан значај у осигурању услова независног кретања особа са инвалидитетом има обезбеђивање коришћења резервисаног паркинг простора, као и коришћење права на повлашћену карту за паркирање, односно ИПК налепницу.

Од када је уведен зонски систем паркирања, који је први пут обезбедио јасно обележена места за особе са инвалидитетом, нажалост појавила се злоупотреба у виду постављања лажних ознака са знаком особе у колицима. Из овог разлог су резервисана паркинг места за особе са инвалидитетом врло често била заузета.

Како би обезбедили што бољу мобилност особа са инвалидитетом, Министарство рада и социјалне политике, ЈКП "Паркинг сервис", Удружење паркиралишта Србије и Форум младих за особе са инвалидитетом покренули су иницијативу за издавање нових стандардизованих и заштићених картица.

На самим Паркинг картицама уведене су одређене безбедносне функције за спречавање фалсификовања. Картица се поставља на десној страни предњег ветробранског стакла возила, на видљивом месту. Особе са инвалидитетом имаће могућност да користе резервисана места за паркинг, која су најближа њиховој дестинацији.

Паркинг картица за особе са инвалидитетом има за циљ да олакша слободу кретања особама са инвалидитетом.

Како би спречили непрописно заузимање паркинг места, која су резервисана за особе са инвалидитетом, ЈКП "Паркинг сервис" ће наставити по приоритету да уклања возила која заузимају та места.

Сектор за заштиту особа са инвалидитетом у Министарству рада и социјалне политике, реализовао је низ активности у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом и њихово прихватање као равноправних грађана, којима је омогућено неометано и пуно укључивање у свакодневне активности и живот заједнице.

Циљ увођења јединствених паркинг картица је унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом и остваривање права на једнаке повластице при паркирању на територији Републике Србије.

Увођењем јединственог модела паркинг картице унапређујемо укључивање особа са инвалидитетом у социо-економски живот. Надамо се да ће нове картице значајно допринети смањењу злоупотребе, а самим тим и омогућити особама са инвалидитетом да оставаре своје право на паркирање - речено је у Министарству рада и социјалне политике.