Нове паркинг карте за особе са инвалидитетом

13.01.2012.

[separator top=”20”]

Почело је издавање нових паркинг карата за особе са инвалидитетом за 2012. годину, које ће, за разлику од ранијих година, важити на читавој територији Републике Србије.

[separator top=”10”] [separator top=”10”]

За добијање Инвалидске карте за паркирање (ИПК) потребно је да особе са инвалидитетом, на основу налаза надлежног лекара о степену њиховог инвалидитета, прибаве Решење Секретаријата за социјалну заштиту (Сектор за борачку и инвалидску заштиту), којим се признаје право на бесплатно коришћење посебно обележених паркинг места на јавним паркиралиштима (за текућу годину).

[separator top=”10”]

Радно време Секретаријата за социјалну заштиту (Сектор за борачку и инвалидску заштиту) је понедељак, среда и петак од 09 до 13 часова. Информације можете добити на телефон 3227241, или у просторијама Секретаријата у Улици 27. марта 43-45.

[separator top=”10”]

Решење Секретаријата за социјалну заштиту, две фотографије величине 3,5 x 3цм (ове димензије су важиле за старе обрасце личне карте), саобраћајну дозволу и личну карту потребно је донети у Кориснички сервис "Паркинг сервиса" и на основу ове документације добија се Инвалидска паркинг карта (ИПК) за текућу календарску годину, која важи на територији Републике Србије.

[separator top=”10”]

Инвалидске паркинг карте (ИПК) могу се добити на неколико локација:

[separator top=”10”]
  • у Корисничком сервису "Паркинг сервиса", на локацијама Краљице Марије број 7 и Милешевска број 51; радним даном од 07 до 21.15 часова, суботом од 07 до 14.30 часова. Телефон за информације је 011/3035-400.
  • у Улици Старине Новака број 22, Служба за административне послове и информисање, радним даном од 07 до 21 часа, а суботом од 07 до 14 часова.
[separator top=”10”]

На самим паркинг картицама уведене су одређене безбедносне функције за спречавање фалсификовања. Картице су персонализоване и постављају се на десној страни предњег ветробранског стакла возила, на видљивом месту.

[separator top=”10”]

Циљ увођења јединствених паркинг картица је унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом и остваривање права на једнаке повластице при паркирању на територији Републике Србије.