Нови тарифни систем од понедељка

03.06.2010.

ЈКП „Паркинг сервис" обавештава кориснике да ће паркирање у Београду поскупети од понедељка, 7. јуна. Цене, по започетом сату ће бити веће између шест и тридесет динара, зависно од атрактивности паркиралишта, односно зоне. Повлашћене паркинг карте за станаре у зонираним деловима града коштаће исто, а за особе са инвалидитетом и убудуће ће повлашћене паркинг карте бити бесплатне.

Увођење новог тарифног система паркирања омогућиће оптимално коришћење постојећих капацитета за паркирање. На тај начин, ограничен број паркинг места у граду користиће више грађана, а преоптерећеност у саобраћају ће бити мања. Најављено повећање цене паркирања је део Стратегије решавања проблема паркинг простора у Београду и има за циљ да дестимулише возаче да аутомобилима долазе у најужи центар града. Највеће повећање цена предвиђено је управо за капацитете у центру града, док је цена паркирања у трећој зони најмање коригована.

Нови ценовник за гараже

Цена паркирања за први започети час у гаражама „Обилићев венац", „Зелени венац", „Масарикова" и „Пионирски парк" биће 75 динара, а за сваки следећи потребно је платити 90 динара. Први започети час у гаражи „Вуков споменик" плаћаће се 60, а сваки следећи 75 динара, док ће се паркирање у гаражи „Аеродром" и на паркиралиштима „Чукарица" и „Нови Београд" плаћати 65 динара по сваком започетом часу, а на паркиралишту „Кванташ" 50 динара. Паркирање на паркиралиштима „Славија 1 и 2", „ЕЊУБ" и „Каменичка" износиће 80 динара за сваки започети час. На паркиралиштима „Вишка" и „Масариков трг" први започети час плаћаће се 80 динара, други 90, а сваки следећи 100 динара.

Сваки започети сат на паркиралишту „Др Александра Костића" и „Политика" плаћаће се 100 динара, док ће се паркирање на паркиралиштима „Блок 42" и „Ада Циганлија" наплаћивати једнократно 150 динара. Сваки започети час на паркиралиштима „Милан Гале Мушкатировић", „Симпо", „Сава центар", „Карађорђева" и на отвореном паркиралишту „Аеродром" коштаће 90 динара.

Нови ценовник за зоне

Од понедељка, 07. јуна, у зонираним деловима града према новом ценовнику сат паркирања ће коштати у зеленој зони - 31 динар, жутој - 38, а црвеној зони - 56 динара. У зонама без временског ограничења сат паркирања ће се наплаћивати 31 динар, док ће дневна карта коштати 285 динара.

Повлашћена паркинг карта за станаре зонираног дела града коштаће као и до сада 457 динара, док ће месечне паркинг карте за особе са инвалидитетом и убудуће бити бесплатне. Цена доплатне карте неће се мењати и остаће 1.870,00 динара.

И поред најављеног поскупљења, Београд ће остати међу најјефтинијим градовима у региону. У Букурешту и Сарајеву сат паркинга у центру града на уличним паркиралиштина по започетом сату кошта 1 евро, у Загребу 1,50 до 2, а у Београду 0,5 евра.

Додатне информације заинтересовани могу добити на интернет презентацији ЈКП „Паркинг сервис" www.parking-servis.co.rs или позивом на број телефона 011/30-35-400.