Нових 114 паркинг места на Калемегдану

03.10.2014.

ЈКП „Паркинг сервис“ Београд је изградио ново паркиралиште „Калемегдан“ са 114 паркинг места у улици Мали Калемегдан и код Леополдове капије, и на тај начин је решен вишегодишњи проблем непрописног паркирања на Београдској тврђави.

Београђанима је омогућено уређено паркирање, без гужви и застоја, на 30 места у улици Мали Калемегдан, која је сада двосмерна, а још 2 паркинг места су овде опредељена за особе с инвалидитетом. Обележено је 36 места на платоу иза Леополдове капије и 46 у доњем делу испод платоа.

Изнад Леополдове капије постављени су стубићи, како се возачи не би паркирали на обновљеним зеленим површинама. „Паркинг сервис“ је поставио и најсавременији систем аутоматике за наплату и контролу паркирања.

Градоначелник Београда Синиша Мали је рекао да смо годинама у назад били сведоци хаоса који је владао у овом делу Београдске тврђаве.

„У сарадњи са ЈП „Београдска тврђава“, „Паркинг сервис“ је уредио паркинг са 114 места. Ово је само један од пројеката који је „Паркинг сервис“ преузео на себе како би решио проблем паркирања у граду. Дефинисан је план за следећу годину о изградњи нових паркиралишта и почиње се са пројектом изградње четири подземне гараже. Град Београд нема довољно средстава да сам изгради ове гараже, зато смо затражили помоћ од ЕБРД која ће финансирати саветнике који ће радити на студији изводиљивости. Гараже ћемо градити са приватним партнерима, а међународни тендер ће бити расписан у току следеће године,“ – рекао је градоначелник.

На отварању паркиралишта, директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић је рекао да је ово само први у низу пројеката, којима се испуњава обећање да се новац од добити, који ово предузеће остварује, улаже у изградњу нових паркинг места.

„Београђани морају да знају како се троши новац којим плаћају паркирање. Изградњом овог паркиралишта доказујемо да средства трошимо на нова паркинг места, како би грађанима омогућили лакше и безбедније паркирање. Ово паркиралиште је, на жалост, годинама функционисало тако што су приватници управљали паркинг местима. То је недопустиво. Ми смо га уредили по свим стандардима, увели комунални ред и сада је безбедно за све. У складу са таквом новом пословном политиком, трудићемо се да у наредном периоду грађани препознају „Паркинг сервис“ по новим гаражама и паркиралиштима, а не као до сада – само по уклањању аутомобила пауком. Променићемо имиџ предузећа, које мора да буде јавни сервис грађана,“ рекао је Чупковић.

Уређењем паркирања код Леополдове капије и у улици Мали Калемегдан решен је проблем гужви и омогућено лако мимоилажење возила, која су до сада угрожавала безбедност великог броја пешака на овој важној историјско-туристичкој дестинацији Београда. Паркиралиштем ће ЈКП „Паркинг сервис“ управљати у сарадњи са ЈП „Београдска тврђава“, са којом ће делити добит. На паркиралишту „Калемегдан“ паркирање ће коштати 80 динара по сату у периоду од 06 до 19 часова и 100 динара по сату од 19 до 06 ујутро. Месечна претплата од 00 до 24 без резервисаног места биће 12.000 динара, а на резервисаном месту 24.000 динара.