„ПАРКИРАЈ И БИЦИКЛИРАЈ” од данас и на паркиралишту „Сава Центар"

31.07.2012.

ЈКП „Паркинг сервис" је данас, на паркрилашту „Сава Центар", отворио другу по реду локацију на којој ће сви заинтересовани возачи имати могућност да користе нову услугу - „ПАРКИРАЈ И БИЦИКЛИРАЈ".

Услуга „ПАРКИРАЈ И БИЦИКЛИРАЈ" омогућава сваком возачу који користи услуге паркирања да постане корисник нове картице уз помоћ које, по редовној цени паркирања, може да преузме и користи електрични бицикл. Директор сектора паркиралишта „Паркинг сервиса" Никола Марјановић објаснио је како ова услуга функционише и који су мотиви довели до реализације пројекта.

- Возачи добијају кацигу, као и ранац за ствари. Основа идеја из које је проистекла ова услуга базирана је на жељи да учинимо нешто добро за наш град, да смањимо број аутомобила у Београду, да тиме смањујемо загађење, да пробамо да утичемо на свест грађана о заштити животне средине. Такође, постављањем е-бицикала на паркиралиште Сава Центра, желили смо да људима који живе на општини Нови Београд омогућимо да се овде паркирају и до центра града наставе нашим бициклима, којима ће се сигурно лакше кретати по граду. Надам се да ће ова акција добити потребну подршку и да ће корисници увидети предности е-бицикала као превозног средства - нагласио је Марјановић.

Председник општине Нови Београд, Александар Шапић подржао је акцију „Паркинг сервиса" и апеловао на суграђане да почну да користе нову услугу имајући у виду њене бројне предности. Шапић је нагласио да је Нови Београд заиста идеална општина за покретање једне овакве услуге, с обзиром да њеној територији има преко 50 километара бициклистичких стаза, терен је раван, а није ни тешко возити е-бицикл. Рекао је да ће Општина увек подржати овако добре пројекте, јер како је додао „Београд и Београђани то заслужују".

- Мислим да треба да помогнемо да ова идеја заживи у нашем граду, да пробудимо свест људи о екологији, а много је и јефтиније. Ово је у свету популарно и има много градова који су преплављени бициклима. Потребно је да прође неко време да наши грађани схвате да није срамота возити бицикл и да почну да га користе. Само ако буду упорни мислим да ће убрзо увидети предности овог пројекта - рекао је Шапић.

Услуга ПАРКИРАЈ И БИЦИКЛИРАЈ део је пројекта „Зелени точкови" којим предузеће наставља да доприноси борби за очување животне средине, коришћењу обновљивих извора енергије, али и подизању свести грађана о активности, као битном сегменту очувања здравља.

Главна идеја ЈКП „Паркинг сервис" из које је и проистекла услуга „ПАРКИРАЈ И БИЦИКЛИРАЈ" садржана је у жељи да се допринесе растерећењу града од великог броја аутомобила, али и да се утиче на свест људи о значају заштите животне средине и скрене пажња на физичку активност, која је битан фактор у очувању здравља.

Пилот пројекат "ПАРКИРАЈ И БИЦИКЛИРАЈ" неопходно је изнети заједничким снагама "Паркинг сервиса" и грађана Београда, како би се успело у намери да се овај систем успостави као уобичајени начин функционисања у граду.

Пројекат је представљен 26. јуна, на паркиралишту „Ада Циганлија", од када се ова услуга званично нашла у понуди „Паркинг сервиса". У наредном периоду очекује се увођење ове услуге и на паркиралишту „Милан Гале Мушкатировић".