Почела деценија акције за безбедност саобраћаја

11.05.2011.

Резолуцијом генералног секретара Уједињених нација период од 2011. до 2020. године прокламован је за Деценију акције за безбедност саобраћаја на путевима.

Датум почетка Деценије планиран је за 11. мај 2011. године, када ће у Женеви бити одржана Генерална конференција, на којој ће званично бити промовисан овај датум као почетак заједничких активности свих земаља чланица УН на смањењу броја погинулих у саобраћајним незгодама.

Данас ће у великом броју земаља бити одржане бројне манифестације, којима ће се представити значај безбедности саобраћаја на путевима и свечано отворити Деценија акције за безбедност саобраћаја.

Званични почетак ове акције у Србији уприличен је данас прикладним програмом на Тргу Републике у Београду, у оквиру кога поред организатора - Агенције за безбедност саобраћаја учествују и други државни и друштвени субјекти који се баве безбедношћу саобраћаја. Програм траје до 17 часова и сви учесници ће презентовати одговарајуће садржаје везане за безбедност у саобраћај.

ЈКП „Паркинг сервис" одазвао се и овога пута Агенцији за безбедност саобраћаја и дао скромни допринос овој акцији промовишући своју едукативну кампању „Ђаци вас моле, успорите поред школе", која је већ показала значајне резултате у смањењу броја страдалих ђака у зонама школа.

Подаци Светске здравствене организације показују да годишње у свету 1,3 милиона људи изгуби живот у саобраћајним незгодама, 20-50 милиона буде повређено, а на основу тренда раста броја страдалих, Комисија за глобалну безбедност саобраћаја покренула је иницијативу за проглашење Деценије акције.

Статистика показује да се у нашој земљи у просеку годишње догоди више од 60.000 саобраћајних незгода у којима 800 лица изгуби живот, да је највише страдалих у старосној доби од 18 до 25 година и да читаво одељење ђака не дочека следећу школску годину.

Усвајањем новог Закона о безбедности саобраћаја број саобраћајних незгода и последица је значајно смањен, па је Србија изашла из зоне високог јавног ризика у поређењу са другим европским земљама. У склопу манифестације одржаће се и перформанс „Спашених 180 живота“, који треба да симболично укаже на позитивне ефекте примене новог Закона о безбедности саобраћаја.