Почели састанци са председницима општина

07.08.2014.

[separator="20"]

Према свим истраживањима јавног мњења један од прва три проблема становника Београда је недостатак паркинг простора. Зато се на иницијативу в.д. директора ЈКП „Паркинг сервис" Андрије Чупковића, а у сарадњи са Секретаријатом за саобраћај, ове и следеће недеље, одржавају радни састанци са председницима десет централних градских општина, на којима се разматра конкретно решење овог проблема, односно отварање нових локација за паркирање.

[separator="10"]

Дунавски кеј у Земуну једно је од места где „паук" најчешће реагује због непрописно паркираних аутомобила, а предлог Дејана Матића председника општине Земун био је да се управо на овом потезу изгради паркиралиште или гаража. Иако је у Земуну према Плану регулације мреже јавних гаража, предвиђена изградња подземне гараже на Масариковом тргу, поновном проценом Плана, биће размотрене објективне потребе и могућности за отварањем додатаних паркинг места на још некој од локација ове општине. [separator="10"]

[separator="10"] „Грађани препознају ''Паркинг сервис'' као предузеће које управља паркиралиштима и гаражама и зато смо покренули ове састанке на којима председници општина указују на горуће проблеме. У свим деловима града постоји потреба за изградњом гаража и паркиралишта, као и за решавањем недостатка паркинг простора унутар блоковских површина. Планирамо да у наредном периоду самостално изградимо поједине гараже, али и да заједно са Градом и градским општинама аплицирамо за добијање средстава од европских фондова. Тако бисмо бесповратно добили новац за изградњу некомерцијалних, јавних паркиралишта, која представљају реалну потребу грађана," рекао је в.д. директора ЈКП „Паркинг сервис" Андрија Чупковић.

[separator="10"]

[separator="10"] Чупковић се састао и са председником општине Нови Београд Александром Шапићем, који је истакао да се та општина труди да одговори свим захтевима грађана за регулисањем паркинг простора, као и да ће се овде преиспитати потенцијалне локације за изградњу нових паркиралишта.

[separator="10"]

[separator="10"] Председник општине Савски венац Душан Динчић је указао на могућност изградње гараже у близини Прокопа, и изразио потребу да се у Улици кнеза Милоша, као једној од најлеших, али и најпрометнијих, преиспита и уреди постојећи начин паркирања.

[separator="10"]

Из општине Врачар, која је последњих година постала једна од атрактивнијих градских општина, због богатог угоститељско-забавног садржаја, стигао је захтев за појачаном контролом саобраћајних прописа. Имајући у виду да непрописно паркирана возила можемо да уклањамо само по налогу Саобраћајне полиције и Комунлане инспекције апеловаћемо за додатним ангажовањем надлежних органа, а верујемо и да ће најављена изградња гараже у Скерлићевој улици код Народне библиотеке, трајно решити овај проблем.

[separator="10"] Свим састанцима присуствују и представници ресорног Секретаријата за саобраћај који на основу предлога председника општина сагледавају могућности изградње нових паркинг простора и претварања запуштених површина, које грађани већ користе за паркирање, у уређени паркинг простор, а за које постоје бројне иницијативе.

[separator="10"]

ЈКП „Паркинг сервис" позива грађане да преко својих општина обавесте ово предузеће о недостатку паркинг простора како би се направила што јаснија слика о недостајућим паркинг местима и на основу тога што пре реаговало. У наредна два месеца биће завршена анализа свих десет градских општина, а затим ће уследити решавање проблема у сарадњи са секретаријатима за урбанизам и комунално стамбене послове, као и другим позваним градским институцијама.