Почиње блокада лисицама за возила са страним таблицама

01.04.2014.

ЈКП "Паркинг сервис" од данас почиње лисицама да блокира точкове возила са страним регистарским таблицама, за које није плаћен паркинг, а који имају најмање две неплаћене дневне паркинг карте у зонираним деловима Београда.

У складу са Одлуком о јавним паркиралиштима, возачи ће о постављању лисица бити информисани обавештењем уз дневну карту и посебном налепницом упозорења истакнутом на ветробранском стаклу аутомобила, како не би покушали да покрену и тиме оштете своје возило. Блокада точкова примењиваће се искључиво на возила са страним таблицама, за које предузеће нема могућност да покрене поступак за наплату дуговања, док ће се за возила са домаћим таблицама примењивати иста правила као и до сада.

Андрија Чупковић, в.д. директора ЈКП „Паркинг сервис", каже да се лисице неће постављати на сваки аутомобил са страним таблицама који добије налог за плаћање дневне карте, јер сваком може да се деси да некада закасни или заборави да плати, већ да ће бити блокирана она возила чији су власници направили велики дуг и очигледно је да свесно и намерно избегавају плаћање паркирања. „Ови дужници нису туристи, већ се ради о људима који живе у Србији, а стране таблице користе да би избегли плаћање паркирања и немају намеру да исплате заостале обавезе. Возачи аутомобила са домаћим таблицама који редовно плаћају паркинг до сада су били грађани другог реда у односу на „странце". Постављање лисица на точкове страних аутомобила није првопарилска шала, у шта ћете имати прилику да се уверите већ данас. На тај начин уводимо ред у паркирање и стављамо у равноправан положај возила са домаћим и страним таблицама, јер у Београду иста правила морају да важе за све. Новцем који странци дугују Београду само у последње три године, реч је о готово 400 милиона динара, могла би да се направи мања подземна гаража, а знамо да су оне Београду неопходне да би се решио проблем недостатка паркинг места. Овом приликом подсећам и позивам власнике возила са домаћим таблицама да искористе погодности репрограма, који истиче 28. априла, и уз олакшице отплате дуг за неплаћене дневне паркинг карте. Такође, уколико власник возила са страним регистарским таблицама има наше пребивалиште, омогућићемо плаћање дуга на рате тако што 30 одсто плаћа при преузимању аутомобила, а остатак на 6 или 12 месечних рата.", каже Чупковић.

Четвртина свих налога за плаћање дневних карата, око 500 сваког дана, издата је возилима са страним регистарским ознакама, а у последње три године контролори "Паркинг сервиса" су им издали око 200.000 налога. Допуном Одлуке о јавним паркиралиштима, од 08. марта ове године, „Паркинг сервис" има право да задржи возило дужника против кога није могуће покренути поступак за принудну наплату дуговања блокадом возила лисица на општем јавном паркиралишту и уклањањем возила, на депо предузећа.

Услов да се уклоне лисице са аутомобила је да дужник плати цео дуг „Паркинг сервису" за дневне карте до дана када је постављена блокада, док се монтажа и демонтажа лисица, као ни пренос „пауком" и лежарина неће наплаћивати.

Постављање лисица уобичајена је пракса у градовима у окружењу и Европи, као што су Бањалука, Бургас, Будимпешта или Лондон, где се возила блокирају када није плаћено паркирање. Деблокада се у појединим градовима, као што је Ријека, наплаћује вишеструко у односу на цену паркирања, односно око 9.000 динара. У Атини се на пример, возачима који не плате паркинг, скидају регистарске таблице.

Град Београд преговара са МУП-ом о повезивању са информационим системом пограничне полиције како ниједно возило са страним таблицама које дугује за паркирање или за саобраћајни прекршај не би могло да напусти територију Републике Србије док не плати обавезе. Овакав систем постоји у многим земљама Европе.

Највећи дужници у Београду у последње три године:

  • 1.726.010 динара - има возач аутомобила са регистарским таблицама САД-а
  • 1.645.600 динара - припада возилу црногорске регистрције

Према броју налога у последње три године:

  • 31.541 налога - возачи аутомобила са црногорским таблицама
  • 27.473 налога - са босанскохерцеговачким таблицама
  • 21.336 налога - са италијанским таблицама
  • 18.891 налога - са немачким таблицама
  • 14.615 налога - са француским таблицама
  • 10.985 налога - са словеначким таблицама
  • 5.571 налога - са хрватским таблицама
  • 2.731 налога - са македонским таблицама

Више информација о блокади возила и условима деблокаде можете погледати овде .