Слободан пролаз за пешаке

21.12.2011.

ЈКП "Паркинг сервис" покреће нову друштвено одговорну акцију о безбедности пешака у саобраћају под називом „СЛОБОДАН ПРОЛАЗ ЗА ПЕШАКЕ".

Акција је едукативног карактера и има за циљ да апелује на возаче да када се паркирају воде рачуна о пролазу за пешаке.

Од следеће недеље свим возачима, који буду паркирани тако да заграђују тротоар пешацима и оменогућавају их да слободно прођу, радници "Паркинг сервис" поделиће лифлет, на којем је јасно приказано како би требало и како не требало паркирати возило.

Највећи проблем настаје када возачи не поштују хоризонталну и вертикалну сигнализацију. Проблем се јавља и у улицама у којима је паркирање дозвољено делом на тротоару, а делом на улици, када возачи заузму читав тротоар и не оставе пролаз за пешаке.

Овом акцијом желимо да апелујемо на возаче да обрате пажњу како паркирају и оставе простор за кретање пешака. Осим лифлета ЈКП "Паркинг сервис" ће на местима која су најугроженија поставити граничнике за паркирање, који ће онемогућавати возаче да пређу линију паркинг места.

Током 2011. године ЈКП "Паркинг сервис" учинио је велике напоре како би повећао безбедност пешака у саобраћају. У оквиру акције "Ђаци вас моле успорите поред школе" постављена је безбедносна сигнализација у зони основне школе „Свети Сава" на Врачару. Испред школе у Макензијевој улици поставили смо заштитну школску ограду и рефлектујућим тракама на стубићима, у Улици кнегиње Зорке два "лежећа полицајаца" са вертикалном сигнализацијом и још један у Авалској улици.

Још 20 београдских основних школа, које се налазе на саобраћајно најкритичнијим локацијама, добиће адекватну допунску сигнализацију. Следеће недеље то ће бити ОШ „Скадарлија", Стари град, ОШ „Лаза Костић", Нови Београд, ОШ „Десанка Максимовић", Звездара и, иако није на територији Београда, основна школа у Суботишту.

Још један велики корак у подизању нивоа безбедности пешака у саобраћају је акција Града Београда "Пешачки је закон", у оквиру које ЈКП "Паркинг сервис" по приоритету односи возила која су паркирана у близини или на пешачким прелазима.