„Зелени паук" у акцији

21.07.2014.

ЈКП „Паркинг сервис" је трећи викенд за редом, у суботу 19. јула, спровео велику акцију уклањања непрописно паркираних возила са јавних и зелених површина испред Музеја савремене уметности на Новом Београду. У сарадњи са Комуналном полицијом, Секретаријатом за инспекцијске послове и интервентном бригадом београдске полиције уклоњено је укупно 21 возило.

Овој акцији присуствовали су начелник Комуналне Полиције града Београда Никола Ристић, директор „Бео-ком сервиса" Дарко Главаш и технички директор ЈКП „Паркинг сервис" Владимир Богићевић.

О идеји да се утиче на промену свести грађана, да парк није паркинг већ да је намењен шетачима, деци и бициклистима, говори технички директор „Паркинг сервиса" Владимир Богићевић.

- „Паркинг сервис" ће настави да ради у служби очувања природе и враћања зелених површина деци и шетачима, у чије одржавање ЈКП „Зеленило Београд" улаже значајна средства. Наш циљ није рестриктивна политика и кажњавање грађана, већ промена свести. Као техничка подршка Комуналној инспекцији у очувању зелених површина, помажемо на тај начин што уклањамо возила која су остављена на шеталиштима или угрожавају безбедност пешака у парковима чиме уводимо ред у паркирање - рекао је Богићевић.

Никола Ристић, начелник Комуналне Полиције града Београда, овом приликом изјавио је како је потребно санкционисати сваки прекршај тог типа.

- Сматрамо да смо у протеклом периоду давали доста упозорења поводом ових прекршаја и да је сада на реду да упорни прекршиоци буду кажњени на адекватан начин, одношењем возила и издавањем казни на лицу места у виду прекршајних налога које смо активирали од ове недеље - изјавио је Ристић.

Дарко Главаш, директор „Бео-ком сервиса" позвао је суграђане да непрописно паркиране аутомобиле на зеленим површинама пријаве, не само „Паркинг сервису" на тел. 011/30 35 400, већ и на бесплатни број „Бео-ком сервиса" 0800 110 011 или, уколико зову са мобилних мрежа, на број 011/3090007.

На позив грађана комунална инспекција ће, када констатује прекршај, издати Решење и власнику возила наложити да га уклони у року од три минута. Уколико и даље остане паркирано на зеленој површини, инспектор издаје налог за уклањање возила по коме „Зелени паук" преноси возило до најближег плаца „Паркинг сервиса". Власниоци могу да преузму своја возила тек пошто измире трошкове преноса.

ЈКП „Паркинг сервис" планира да убудуће у систем "паук видео надзора", уведе и, поред саобраћајног полицајца, дежурног комуналног инспектора, ради ефикаснијег реаговања на терену поводом пријава непрописно паркираних возила на зеленим површинама.

После великог броја прошлонедељних пријава о непрописно паркираним возилима на пешачким стазама и површинама, ЈКП „Паркинг сервис" је иницирало акцију уклањања истих и учествовало са седам дизалица пружајући техничку подршку надлежним органима.

Поред Ушћа и Савског кеја, честе су интервенције и у Булевару Зорана Ђинђића, улицама Радована Симића Циге, Ђорђа Стојановића и у Немањиној. Посебна пажња се поклања саобраћајно-комуналном реду у приобаљу, на дечијим игралиштима, у околини школа и вртића, као и унутар блоковских целина.