Zonsko parkiranje

U ulicama užeg i šireg centra Beograda uvedene su zone sa vremenskim ograničenjem, dok je u delovima grada, manje opterećenim saobraćajem, uvedena kategorija opštih parkirališta izvan zoniranog područja.

Vremensko ograničenje kontrole i naplate parkiranja primenjuje se radnim danom od 07 do 21 sat i subotom od 07 do 14 sati po zonama:

ljubicasta-zona-boxu zoni A - 30 minuta
crvena-zona-boxcrvenoj (prvoj) - 60 minuta, uz mogućnost produženog parkiranja od 30 minuta
zuta-zona-boxu žutoj (drugoj) – 120 minuta, uz mogućnost produženog parkiranja od 60 minuta
zelena-zona-boxzelenoj (trećoj) – 180 minuta, uz mogućnost produženog parkiranja od 60 minuta.
Produženo vreme parkiranja, vozač može da plati tek 5 minuta pred istek vremenskog ograničenja zone u kojoj je parkiran, po posebnoj ceni. Posle isteka predviđenog (plaćenog) vremena za parkiranje, vozač je obavezan da napusti parking mesto i u narednih 30 minuta ne može da plati parkiranje u istoj zoni.

Posle 17 časova parkiranje je besplatno na oko 400 parking mesta treće zone u ulicama oko Kliničkog centra Srbije (u Pasterovoj ulici – od Resavske do Bulevara oslobođenja, dr Subotića – od Deligradske do Bulevara oslobođenja i u Deligradskoj – od Pasterove do dr Subotića).

U zoniranom delu grada, na posebno obeleženim parking mestima, u blizini 32 osnovnе školе, postoje tzv. „đačka parking mesta”, koja podležu sistemu naplate u datoj zoni, a prihod ostvaren od naplate parkiranja na istima preusmerava se za kupovinu nastavnih sredstava potrebnih školama. Takođe, ispred četiri porodilišta (GAK Narodni front, Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, KBC Zvezdara i KBC Zemun) obeleženo je po šest „bebi parking mesta” sa kojih je prihod od naplate parkiranja namenjen za kupovinu medicinske opreme za porodilišta.

Opšta parkirališta izvan zoniranog područja (tzv. plava zona) pružaju mogućnost vozačima da  parkiraju  onoliko sati koliko to žele. Naplata parkiranja primenjuje se radnim danima od 8 do 21 čas (na pojedinim parkiralištima od 8 do 17 časova), subotom od 8 do 14 časova, u skladu sa vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

nacin placanja
Opširnije
zone
Opširnije
Mapa
Opširnije
zahtevi
Opširnije
parking-za-osobe-sa-invaliditetom
Opširnije
blokada vozila
Opširnije