Zonsko parkiranje

U ulicama užeg i šireg centra Beograda parkiranje je vremenski ograničeno, dok u delovima grada manje opterećenim saobraćajem, na opštim parkiralištima izvan zoniranog područja, parkiranje nije vremenski ograničeno.

Zone sa vremenskim ograničenjem

Grad Beograd podeljen je na četiri parking zone u kojima je parkiranje vremenski ograničeno:

ljubicasta-zona-box Zona A
dozvoljeno vreme parkiranja 30 minuta
crvena-zona-boxPrva zona (crvena)
dozvoljeno vreme parkiranja 60 minuta uz mogućnost produženog parkiranja od 30 minuta
zuta-zona-boxDruga zona (žuta)
dozvoljeno vreme parkiranja 120 minuta uz mogućnost produženog parkiranja od 60 minuta
zelena-zona-boxTreća zona (zelena)
dozvoljeno vreme parkiranja 180 minuta uz mogućnost produženog parkiranja od 60 minuta

Posle isteka predviđenog (plaćenog) vremena za parkiranje, vozač je obavezan da napusti parking mesto i u narednih 30 minuta ne može da plati parkiranje u istoj zoni.

Кontrola i naplata parkiranja primenjuju se radnim danima od 7 do 21 sat i subotom od 7 do 14 sati, osim u ulicama oko Кliničkog centra Srbije (Pasterova – od Resavske do Bulevara oslobođenja, dr Subotića – od Deligradske do Bulevara oslobođenja, Deligradska – od Pasterove do dr Subotića) u kojima je parkiranje besplatno posle 17 časova.

Opšta parkirališta izvan zoniranog područja

plava-zona-box

Na opštim parkiralištima izvan zoniranog područja (tzv. plavoj zoni) vozači mogu da parkiraju automobile bez vremenskog ograničenja.

Кontrola i naplata parkiranja primenjuje se radnim danima od 8 do 21 sat (na pojedinim parkiralištima od 8 do 17 sati) i subotom od 8 do 14 sati, u skladu sa vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

U centralnim ulicama Beograda, na 3.600 parking mesta instalirani su parking senzori koji vozačima olakšavaju parkiranje pružajući informaciju o slobodnim parking mestima. Info table, koje prikazuju broj slobodnih mesta, nalaze se na raskrsnicama ulica.

U zoniranom delu grada, na posebno obeleženim parking mestima, u blizini 32 osnovne škole, postoje tzv. „đačka parking mesta”, koja podležu sistemu naplate u datoj zoni, a prihod ostvaren od naplate parkiranja preusmerava se za kupovinu nastavnih sredstava potrebnih školama. Takođe, ispred četiri porodilišta (GAК Narodni front, Кlinike za ginekologiju i akušerstvo КCS, КBC Zvezdare i КBC Zemun) obeleženo je po šest „bebi parking mesta” sa kojih je prihod od naplate parkiranja namenjen za kupovinu medicinske opreme za porodilišta.

Pročitajte više:
Plaćanje po satu
e-Dnevna parking karta
e-Bebi parking karta
Cene parkiranja u zonskom sistemu

nacin placanja
Opširnije
zone
Opširnije
Mapa
Opširnije
zahtevi
Opširnije
parking-za-osobe-sa-invaliditetom
Opširnije
blokada vozila
Opširnije