Гаража „Зелени венац“ у новом руху

21.11.2016.

ЈКП „Паркинг сервис“ завршило је реконструкцију и модернизацију гараже „Зелени венац“, која сада има нову и савремену фасаду, декоративно осветљење, кров, конструкцију за соларне панеле, видео надзор и лед осветљење. Градски менаџер Горан Весић и директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић посетили су гаражу „Зелени венац“ након завршених радова.

Градски менаџер је истакао да су данас завршени радови на „Зеленом венцу“, а да ће ускоро бити и на гаражи на Обилићевом венцу.

 Пре скоро две године урадили смо анализу са Машинским факултетом која је показала да обе ове гараже морамо да затворимо ако их не санирамо. Данас је ова гаража потпуно реконструисана и модернизована, постављена је нова лед расвета, камере и све друго што је потребно да би гаража са 306 паркинг била у пуној функцији. У току су и радови на гаражи на Обилићевом венцу која ће имати нових 210 паркинг места, што значи да ће имати укупно 810 места са додатна два нивоа. „Паркинг сервис” је добио и грађевинску дозволу за почетак радова на изградњи гараже на Студентском тргу која ће имати 710 места и како се буде радила Славија тако ћемо померати тролејбусе и окретницу. Верујем да ће она бити изграђена средствима „Паркинг сервиса” и да нећемо имати потребе да ту „златну коку” дајемо неком са стране јер сами можемо довољно да зарадимо. Тако ћемо ускоро у центру града имати 960 нових паркинг места, што је свакако добра вест за наше суграђане – истакао је Горан Весић, захваливши се „Паркинг сервису” на уложеном труду.

Поводом представљања нове фасаде гараже „Зелени венац“, која је изграђена пре четири деценије, симболично су корисницима подељене дебитне паркинг картице. Директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић је рекао да је свака картица вредносна јер се на њима налази износ од 500 динара, што омогућава паркирање у гаражи све док се не потроши износ са картице.

 Гаража „Зелени венац“ је после тачно 38 година данас добила нову фасаду, па смо овим поводом, симболично нашим корисницима уручили 38 дебитних паркинг картица, које могу да искористе за бесплатно паркирање у овој гаражи током неколико часова. Улепшавањем гараже, „Паркинг сервис“ се придружио и акцији Града Београда која подразумева обнову фасада у централном градском језгру. Нова фасада гараже је израђена од најсавременијих материјала који се у овом тренутку у архитектури препоручују за изградњу паркинг објеката. Некадашња фасада од пластике, сада је замењена еколошком – од цементних плоча, а има и природно проветравање. То значи да се неће загревати, већ ће лети омогућити стварање хладовине, док ће зими у самом објекту бити топлије. Водили смо рачуна и о естетици, па је нова фасада добила и декоративно осветљење. Наравно, у питању је штедљива лед расвета, са сензорима за ниво осветљености, што значи знатно мање рачуне за струју него прошле године. На крову смо поставили носаче за соларне панеле, чија ће се енергија у наредним годинама користити за напајање расвете, аутоматике и наплатних станица, - рекао је Чупковић.

На фасади гараже „Зелени венац“ која је изграђена од цементних плоча и челичне мреже уграђени су штитници од сунца као декоративни елементи, док фасадна платна имају сјајну завршну обраду, као и гравуре. ЈКП Паркинг сервис се трудио да осим функционалности и естетике, фасада буде изграђена и према еколошким стандардима, па су декоративни елементи рађени су од природних материјала различитих димензија и облика. Осим што ће визуелно улепшати Београд, ови материјали су отпорни на све врсте временских промена.

Подсећамо да је овај паркинг објекат, подигнут далеке 1978. године, услед вишедеценијске употребе и утицаја различитих фактора био доведен до стања у коме гаража „Зелени венац“ није била више безбедна за кориснике. Зато је прва фаза радова која је изведена прошле године, обухватила комплетну санацију објекта. Ојачане су носеће конструкције гараже, челични делови су заштићени од корозије, обновљени носачи између спратова, замењене водоводне и канализационе цеви, међуспратне плоче су бетониране и урађена је хидроизолација подова.

У другој фази радова су ове године постављене нове електроинсталације и телекомуникација, па ова гаража сада има видео надзор и лед осветљење са сензорима. Они реагују на количину светлости, која се појачава када има мање припродног светла. Лед расвета са уграђеним сензорима омогућава рационалније коришћење и знатну уштеду електричне енергије. Обновљено је степениште, на коме су уместо гуме постављене противклизне керамичке плочица и уграђена су нова противпожарна врата, систем за детекцију од пожара, замењен је кров, постављена термоизолација. Адаптиране су благајне, тоалети и канцеларије у гаражи у циљу побољшања радног окружења и услова рада. Нове ознаке нивоа рађене су према узору на модерне гараже у свету и окружењу.

Подсећамо да ЈКП „Паркинг сервис” Београд до краја фебруара изводи и радове на реконструкцији и надоградњи гараже „Обилићев венац”. Гаража „Обилићев венац“ имаће 20.000 квадрата, потпуно нову фасаду и кров са соларним панелима. Коришћењем обновљивих извора енергије, грађевинских материјала који нису штетни по здравље, пропагирањем аутомобила на електрични погон, постављањем пуњача за њих и пружањем услуге изнајмљивања бицикала у реконструисаним гаражама, „Паркинг сервис“ показује да је лидер у примени нових еколошких стандарда и технологија за ову врсту објеката.