Гараже реконструисане и отворене

26.08.2015.

После месец и по дана, колико су трајали радови на реконструкцији, за кориснике су отворене централне градске гараже „Зелени венац“, „Масарикова“ и „Обилићев венац“.

Током санације ових гаража ојачана је конструкција, сви челични носачи су заштићени од корозије и рђе, а водоводне и канализационе цеви су замењене. Међуспратне плоче су бетониране, ојачане и урађена је хидроизолација подова.

Градски менаџер Горан Весић и директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић обишли су гаражу „Зелени венац”, која је сада, први пут од када је отворена 1978. године, комплетно санирана.

- Поносан сам на „Паркинг сервис“, чије пословање може да служи за пример другима, који је од минуса на рачуну од милион евра дошао до тога да наредне године, из сопствених средстава, гради подземну гаражу! Планирано је да половином наредне године почне изградња гараже, која ће се налазити испод окретнице на Студентском тргу, а не испод парка. Осим тога, у плану је надоградња гараже „Обилићев венац“, којом обезбеђујемо додатних 220 паркинг места. По проценама стручњака, Београду у ужем центру града недостаје око 5000 места, а на овај начин ћемо суграђанима омогућити више од 1000 нових паркинг места - рекао је Горан Весић.

У склопу радова отворен је још један излаз из гараже „Обилићев венац“ на Улицу маршала Бирјузова, који ће у употреби бити после реконструкције ове улице. Иако су сви радови у гаражама завршени у предвиђеном року, због неповољних временских прилика у протеклих седам дана и велике влаге у ваздуху, сушење завршних слојева хидроизолације на појединим нивоима потрајаће дуже, те ће гараже прорадити пуним капацитетом у наредних неколико дана.

- „Паркинг сервис” је од извођача добио гаранцију да у наредних 15 година у овим гаражама неће бити потребне санације овог типа. Гаража „Зелени венац” потпуно је обновљена, а у другој фази реконструкције, која ће бити урађена следеће године, у гаражама „Масарикова” и „Обилићев венац” биће завршени преостали нивои. Сви приходи, који се остваре, враћају се грађанима на овај начин – градњом нових гаража и отварањем нових паркинг места – истакао је Андрија Чупковић.

Подсећамо да ове три гараже нису ниједном темељно реконструисане од седамдесетих година прошлог века, када су изграђене, као и да је процес радова започет на основу анализе Грађевинског факултета, која је показала да би неке гараже из безбедносних разлога морале да буду затворене уколико се не обнове. После овогодишње санације, гараже „Обилићев венац, „Зелени венац“ и „Масарикова“, укупног капацитета 1383 паркинг места, безбедне су за кориснике, а квалитет услуге је подигнут на виши ниво.

[gallery link="file" ids="20809,20811,20812"]