Дружење дуго деценију!

26.10.2016.

Представом о правилном понашању у саобраћају у Основној школи „Франце Прешерн“ у Раковици, почео је десети јубиларни циклус акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“.

Eдукативном предавању за 75 ђака првака ове београдске основне школе, које је организовао „Паркинг сервис“ у сарадњи са Саобраћајном полицијом, присуствовали су министар просвете Младен Шарчевић, менаџер Града Београда Горан Весић, Секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић и бројни гости из Управе града Београда, Општине Раковица и Управе саобраћајне полиције.

„Ово је једна од акција коју реализујемо са Градом Београдом и „Паркинг сервисом“, као друштвено-одговорном компанијом. Веома је важно да акција траје током читаве школске године и да се трудимо да максимално повећамо безбедност ученика, а постоји и предлог да се саобраћајно образовање и васпитање уведе у основне и средње школе.“ – изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Менаџер Града Београда Горан Весић такође је подсетио да Град Београд и „Паркинг сервис“ показују да су друштвено одговорни тако што део своје зараде улажу у обучавање ђака првака.

„Ово је прави пример како једна компанија улаже новац у нешто што је важно и добро за децу. А „Паркинг сервис“ то ради већ десет година! Кад је реч о безбедности деце, осим едукације и решавања „црних тачака” испред школских објеката, време је да се позабавимо и вршњачким насиљем, на чему ће град радити заједно са свим надлежнима. То је комплексан и ургентан проблем и захтева заједништво читавог друштва .“ – рекао је Весић.

Ђаци су се дружили и певали са дечјим хором „Чаролија“ добро познате и свима препознатљиве песме „Чувајте нам ђаке“ и „Само споро кад сте поред школе“. Сваки првак је од „Паркинг сервиса“ на поклон добио флуоресцентни прслук и календар, а школа „Франце Прешерн“ комплете лопти.

„У претходних девет година, у оквиру акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“, одржано је преко 1.200 представа, на којима је око 120.000 ученика београдских основних школа научило правила понашања у саобраћају. Ове године славимо јубилеј, јер дружење „Паркинг сервиса“ и ђака траје читаву деценију. Ову традиционалну акцију ћемо сваке године унапређивати и наставити да едукујемо најмлађе. Ове сезоне сваки првак ће добити и Квиз књигу „Безбедно до школе“, која садржи основна правила понашања у саобраћају. Посебно апелујемо на све возаче да успоре када су у близини школа, јер је безбедност деце најважнија и зато морамо континуирано и превентивно да утичемо на све учеснике у саобраћају, како бисмо заштитили сваки дечји живот!“ - рекао је директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић.

Генерални секретар АМСС Предраг Ђурђев нагласио је да ће АМСС као једна од водећих институција која се бави безбедношћу у саобраћају, увек подржати овакве активности, а председник општине Раковица Владан Коцић захвалио је свима који су дошли да обележе почетак десетог циклуса акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“ и то баш у Раковици. Представи су присуствовали и заменик начелника саобраћајне полиције Републике Србије Бобан Милинковић, представници Министарства унутрашњих послова и Управе саобраћајне полиције града Београда.

И у новој, јубиларној, десетој сезони, глумци и предавачи акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“, кроз игру и забаву, упознаће прваке како правилно да прелазе улицу, користе семафор и тумаче саобраћајне знаке. „Паркинг сервис“ уз подршку министарства просвете и унутрашњих послова, секретаријата за саобраћај и образовање наставља да води посебну бригу о безбедности најмлађих учесника у саобраћају.

Током школске 2016/2017. године биће подељено више од 16.000 заштитних прслука, а едукација ће бити спроведена у 168 основних школа на 17 београдских општина.