Завршна представа деветог циклуса акције за прваке Раковице

14.06.2016.

Едукативном представом на тему безбедности у саобраћају за ђаке прваке са Раковице ЈКП „Паркинг сервис“ успешно је завршио још један циклус акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе”.

Групном предавању у Центру за културу и образовање присуствовало је око 300 првака из 8 основних школа Раковице, а аниматор „Паркинг сервиса“ и представник Управе саобраћајне полиције кроз игру су им објаснили основна правила понашања у саобраћају.

Од почетка ове школске године, у оквиру деветог циклуса ове акције, 16.600 ђака првака из 168 основних школа са 17 београдских општина научило је како се правилно прелази улица, како да се понашају када су пешаци или бициклисти, шта показује семафор, ко има предност на раскрсници.

Менаџер града Београда Горан Весић захвалио je „Паркинг сервису”, београдским школама и Саобраћајној полицији на овој успешној акцији.

- До сада је кроз едукацију прошло 120.000 ђака првака, што као резултат има смањен број саобраћајних несрећа у којима учествују деца. Али и даље смо свесни да су деца најнезаштићенија у саобраћају, због чега овакве и сличне акције имају велики значај – указао је Весић.

Директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић рекао је да се ово предузеће већ девет година труди да децу научи основним правилима понашања у саобраћају.

- Већ девет година се трудимо да деца буду безбедна на путу од куће до школе и да скренемо пажњу возачима да посебно пазе на најмлађе учеснике у саобраћају. Град Београд је увео зоне успореног саобраћаја, а ми смо као друштвено-одговорно предузеће пружили прилику возачима да паркирањем на ђачким паркинг местима дају донацију оближњим школама. Навршило се годину дана од како смо у зонама обележили 25 „ђачких паркинг места“ и летњу паузу ћемо искористити да према жељама и захтевима школа набавимо наставни материјал од прихода са ђачких паркинг места, како бисмо им компјутере, табле и друга наставна средства уручили почетком септембра. Трудићемо се да сваке године акцију обогатимо још неким новинама – рекао је Чупковић.

Председник општине Раковица Владан Кoцић истакао је да су „деца наша највећа вредност и да ова акција, која има импресиван резултат, уз велику подршку Града Београда и „Паркинг сервиса”, у томе помаже“.

Ово предузеће је за прваке са Раковице, који су на крају предавања показали добро познавање саобраћајних прописа, обезбедило бојанке са цртежима карактеристичних мотива Београда, како би што дуже памтили ово дружење.

Сваки ђак првак, осим знања, добио је и светлоодбојни прслук, који му помаже да буде уочљивији возачима док се креће улицом на путу до школе. Школама су подељени комплети лопти, а свако одељење добило је и двд са едукативним филмом, који са учитељима могу погледати када желе да се подсете саобраћајних правила и дружења са Зебранком Бринићем, маскотом акције.

Свако ново дружење и дечја жеља да науче нешто ново подстиче нас да наставимо са овом акцијом, а од септембра, са новим ентузијазмом, крећемо да учимо нову генерацију ђака првака.

У претходних девет година, у оквиру акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“, одржано је преко 1.200 представа, којима је присуствовало око 120.000 ђака првака београдских основних школа.

[gallery link="file" columns="4" ids="31624,31622,31620,31623"]