Затвара се гаража „Обилићев венац“

06.07.2016.

Гаража „Обилићев венац“ комплетно се затвара за кориснике у петак, 08. јула 2016. године, због радова на реконструкцији и надоградњи. По завршетку радова гаража ће имати више од 800 места за паркирање, за трећину више него сада.

Због подизања конструкције и јачања темеља, као и постављања шипова за надоградњу два нова спрата, улаз из Улице маршала Бирјузова је затворен. Радови који су почели у априлу, сада се настављају армирањем бетонских плоча, постављањем антикорозивне заштите и санацијом конструкција на свим нивоима, од приземља у Улици Обилићев венац до крова, због чега се у петак, 08. јула, затвара и улаз из те улице. Директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић рекао је да ће гаража по завршетку санације и надоградње имати 20.000 квадрата и потпуно нову савремену фасаду.

„Ова гаража је стара четири деценије, а више деценија није одржавана. Анализа Грађевинског факултета је показала да морамо да затворимо гаражу да бисмо је реконструисали. Док се изводе овако велики радови, због безбедности корисника она не може бити отворена, тако да од петка, наредних пет месеци, гаража неће радити. После надоградње гаража ће имати 16 полунивоа, а добиће и лифт за кориснике, који до сада није имала. Биће постављени и соларни панели, преко којих ће се снабдевати струјом, уводимо и потпуно нову, штедљиву расвету, а биће постављена и три пуњача за електричне аутомобиле. Гаража ће добити нову фасаду и то ће практично бити један потпуно нови објекат после реконструкције. То значи да наредних 15 година неће бити потребе за новим улагањима у ову гаражу. Свакодневно информишемо грађане о тренутној фази радова, који део гараже је затворен, а благовремено смо почели да их обавештавамо да ће од петка бити комплетно затворена. По завршетку радова и отварању гараже, постојаће само улаз из Улице маршала Бирјузова, док ће улица Обилићев венац убудуће бити део пешачке зоне“ – рекао је Чупковић.

ЈКП „Паркинг сервис“ моли грађане за стрпљење док трају радови и апелује на возаче да се паркирају на оближњим објектима. У близини се налази гаража „Зелени венац“, која располаже са 304 паркинг места. Грађани могу да се упуте и на паркиралиште „Доњи град“ у Карађорђевој улици, које има 392 места. У овом делу града, возачима је на располагању и гаража „Пионирски парк“ са 472 паркинг места, као и „Масарикова“. „Паркинг сервис“ је месечне претплатнике на време упутио на алтернативне објекте за паркирање.

Подсећамо, гаража „Обилићев венац“ изграђена је давне 1975. године, три године касније је први пут надограђена и 40 година није било значајнијих улагања у инвестиционо одржавање овог објекта. Прошле године реконструисана је конструкција првих 5 полунивоа гараже, челични делови заштићени су од корозије, замењене водоводне цеви и урађена хидроизолација подова. Ове године тај посао се наставља на преосталим нивоима. Доградњом два спрата, односно четири полунивоа, гаража ће посматрано из Улице Обилићев венац имати приземље и десет полунивоа, док ће из Улице маршала Бирјузова имати шеснаест полунивoа.