Излазимо у сусрет захтевима бициклиста

16.09.2015.

Првог дана Европске недеље мобилности представници ЈКП „Паркинг сервис“ и неколико удружења бициклиста договорили су се да ово предузеће убудуће поставља за паркирање двоточкаша паркинге „П" односно „У“ профила. Предност профила у облику ћириличног слова „П" је у томе што бицикл може да се веже за рам, а не само за точак, што смањује ризик од крађе или оштећења бицикла.

Директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић и технички директор Владимир Богићевић су, у разговору са представницима удружења „Улице за бициклисте“, „Цикло свет Србија“, „Београд Велоград“ и „Бајсологија”, подсетили да је прошле године, управо на њихов захтев, као пилот пројекат, постављен чешаљ за бицикле у гаражи у Масариковој улици.

Према речима бициклиста, чешаљ у „Масариковој“ је потпуно оправдао њихова очекивања, те ће „Паркинг сервис“, као друштвено-одговорно предузеће ускоро поставити још један паркинг за бицикле у гаражи „Обилићев венац“ и омогућити бесплатно паркирање двоточкаша.

„Осим у ове две гараже, планирамо да у сарадњи са Секретаријатом за саобраћај, који даје сагласност за постављање бициклистичких паркинга, ове и следеће године поставимо на 25 локација у Београду нове паркинге за бицикле и моторе „П профила“, какве су и захтевали бициклисти. Отворени смо за сарадњу са бициклистима јер они најбоље знају где би требало да се поставе паркинзи. С обзиром на то да им не одговарају постојећи чешљеви, убудуће ћемо правити паркинге за бицикле и мотоцикле новог типа. „Паркинг сервис“ жели да допринесе томе да град Београд постане град бициклиста.“- рекао је директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић, истакавши да и сам у слободно време вози бицикл.

Чупковић је тим поводом и позвао бициклисте да у сарадњи са Секретаријатом за саобраћај заједнички одређују локације за постављање паркинга за двоточкаше, а један од предлога је већ на самом састанку стигао из Удружења „Улице за бициклисте“ и то да се чешаљ у Масариковој улици замени новим паркингом „П профила“. Не само што је предлог уважен, већ ће „Паркинг сервис“, који сада има чешљеве за бицикле на 47 локација у граду, током следеће године сукцесивно замењивати и преостале онима профила „П“.

[gallery link="file" ids="21015,21016,21018"]