На Салону архитектуре признање гаражи „Зелени венац“

30.03.2017.

На 39. Салону архитектуре, отвореном 29. марта у Музеју примењене уметности у Београду, признање у категорији архитектуре добио је архитекта Мирослав Стефановић, за пројекат реконструкције јавне гараже „Зелени венац“ у Београду. Признање је додељено у категорији реализовано дело, односно за пројекат по коме је 2016. године изведена реконструкција ове гараже.

Захтеви пројектног задатка који је поставио инвеститор ЈКП „Паркинг сервис“ је да фасада поред функционалности и естетике, задовољи и највише еколошке стандарде. Нова фасада гараже „Зелени венац“ израђена је од савремених материјала највиших еколошких стандарда. Некадашња фасада од пластике, замењена је еколошком фасадом од фибер цементних плоча. Фасадне плоче су 100% еколошке и рециклирајуће и задовољавају све потребне еколошке стандарде, како у процесу производње у погледу технологије, тако и у експлоатацији. Фасада је решена у комбинацији делова покривених хоризонталним брисолејима, а делом са перфорираним и пуним парапетним плочама, чиме је омогућена адекватна заштита од сунца, а уједно и природно проветравање, што значи да се гаража лети неће загревати. Склоп фасаде и распоред хоризонталних брисолеја, као и угао под којим су постављени, омогућава проветравање, а у исти мах и заштиту од ветра, тако да ће зими у самом објекту бити топлије. Један од услова, постављених пројектним задатком, био је да се користе обновљиви извори енергије, па су на крову постављени носачи за соларне панеле, чија ће се енергија у наредним годинама користити за напајање расвете, аутоматике и наплатних станица.

За овогодишњи, 39. по реду, Салон архитектуре, под слоганом „У реалности“, пријављена су 233 рада, а у конкуренцији за награде разврстано је чак 77 радова. Жири Салона архитектуре у саставу председник Ирена Виденов и чланови Душко Филиповски, Ненад Стјепановић, Мирољуб Станковић и Маруша Зорец, доделио је награде у шест категорија: архитектура, урбанизам, ентеријер, експеримент и истраживање, публикације, архитектонска критика.

Теме овогодишњег Салона, шта је РЕАЛНО могуће и оствариво, шта је актуелно стање стваралачког процеса, колико се заиста упуштамо у оригиналност оправданог и јасног израза, и какво дело доноси као резултат, били су критеријуми за доделу похвала, признања и награда.

Ова награда показује да је „Паркинг сервис“ лидер у примени нових стандарда и технологија за ову врсту објеката.

Салон архитектуре траје до 30. априла у галерији Музеја примењене уметности, у Улици Вука Караџића број 18.