Нови паркинзи за бицикле на шест локација у граду

23.09.2015.

У сарадњи са Градом Београдом, Секретаријатом за саобраћај и Ауто-мото савезом Србије, ЈКП „Паркинг сервис“ је отворило паркинге за бицикле у облику ћириличног слова „П“ испред Дома омладине Београд, Палате „Албанија“ , Електротехничког факултета, Железничке станице и на Тргу Николе Пашића. Андрија Чупковић, директор ЈКП „Паркинг сервис“ је објаснио да је на иницијативу бициклиста један паркинг постављен и у гаражи „Обилићев венац“.

- У следећој години намеравамо да обезбедимо преко 1000 бесплатних паркинг места за бициклисте и мотоциклисте и на тај начин решимо проблем двоточкаша. Бројним превентивним кампањама бринемо о деци у саобраћају, и зато у сарадњи са АМСС-ом, најмлађим бициклистима делимо заштитне кациге. Апелујем на остале учеснике у саобраћају, нарочито на возаче аутомобила, да воде рачуна о бициклистима, као о најосетљивијој категорији возача. Сви се слажемо у томе да је превентива данас најважнија, - рекао је Чупковић.

Градски менаџер Горан Весић је навео да сви велики градови имају бициклистичке стазе, док је прва у Београду урађена 1997. године између „25. маја” и Аде Циганлије, када је он био градски секретар за спорт.

- Жао ми је што је то и даље можда најуређенија и најбоља бициклистичка стаза, што говори да двадесет година нисмо ништа урадили по том питањем. Одлучили смо да приликом реконструкције свих улица у граду, где год је то могуће, правимо и бициклистичке стазе, а где није могуће, радићемо бициклистичке руте. Први пут у Београду можемо да уведемо бициклистичко-пешачке улице у којима пешаци и бициклисти имају предност у односу на аутомобиле – рекао је Весић.

Генерални секретар АМСС Предраг Ђурђев рекао је да у циљу безбедности учесника у саобраћају Ауто-мото савез Србије традиционално наставља да дели кациге мотоциклистима, али је ове године акцију проширио и на бициклисте. Заједно са Министарством унутрашњих послова и Министарством саобраћаја, АМСС учествује и у акцији „Партнерством до безбедности“.

Председник Ауто-мото савеза Србије Мирко Бутулија казао је да је до пре пет година сваки десети мотоциклиста користио кацигу, а да је данас тај проценат много већи.

– У Београду око 99 процената мотоциклиста користи кацигу, док је нешто лошија ситуација у унутрашњости Србије. Ову акцију смо проширили и на бициклисте и наредних месец и по дана ћемо, заједно са „Паркинг сервисом”, делити кациге мотоциклистима и бициклистима. – истакао је он.

[gallery ids="21053,21054,21052"]

Према речима секретара за саобраћај Душана Рафаиловића, градска власт у Београду бицикл не третира само као средство за рекреацију, већ и као средство за превоз.

– Да би бицикл био заступљенији на улицама Београда, неопходно је да приступимо изменама Закона о безбедности саобраћаја, где бисмо мењајући регулативу, правили бициклистичке коридоре у којима ће бициклисти имати предност у односу на остали динамички саобраћај. Изменама и допунама тог закона створићемо предуслове да прво паркинг место у једносмерним улицама, у дужини од три метра, буде за паркирање бицикала и мотоцикала. – рекао је Рафаиловић.

Начелник Управе саобраћајне полиције Републике Србије Владимир Ребић нагласио је да Министарство унутрашњих послова активно подржава овакве кампање и акције усмерене на заштиту рањивих учесника у саобраћају.

– Сваки десети погинули на друмовима је бициклиста. У једној години живот изгуби имеђу 50 и 60 возача бицикала, а око 40 њих је криво за такав догађај. Изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја предвиђене су новине у виду боље уочљивости бициклиста на путевима, али и остваривања бољих коридора за њихово кретање. – закључио је Ребић.