Нови „П“ профили за бицикле на 32 локације

19.03.2016.

Београд, 19.март 2016. - ЈКП „Паркинг сервис“ је данас отворило паркинг за бицикле новог „П“ профила у близини зграде Општине Врачар, први од 32, колико ће бити постављено широм града, на иницијативу београдских удружења бициклиста.

Осим сугестија и примедби у вези изгледа нових паркинга за бициклисте, испоштоване су и жеље бициклистичких удружења на тему локација на којима ће они бити постављени. Нови „П“ профили биће постављени, између осталог, код Филозофског и Филолошког факултета, Природно-математичког факултета, Правног факултета, Прве београдске гимназије, Вуковог споменика, Зоолошког врта, на Тргу Републике, тј. на локацијама где је фреквентност бициклиста велика.

Догађају су присуствовали менаљер Града Горан Весић, члан Градског већа Драгомир Петронијевић, директор „Паркинг сервиса” Андрија Чупковић, као и градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић и представници удружења бициклиста.

Горан Весић је истакао да све ради у договору са удружењима бициклиста, који су и иницирали постављање ових паркинга.

 

– Град се труди када год може да изађе у сусрет грађанима. Партиципација грађана у доношењу одлука је важна и то је политика града – рекао је Весић.

Пример за то су бројне локације у граду, које су уређене на захтев грађана, попут Сквера Моме Капора, угла Новопазарске и Тополске који управо почиње да се ради, или недавно отвореног урбаног џепа у близини Жичке улице.

Драгомир Петронијевић је појаснио да се све одлуке доносе пошто се најпре консултују суграђани, а потом се спроводе у дела.

– Настављамо и да ширимо бицилистичке стазе у граду, па ће тако Београд добити прву пешачко-бицилистичку улицу Кнегиње Зорке, а стазе ће се радити и у Рузвелтовој, Булевару ослобођења и на путу до Авале. На тај начин се развија еколошка свест код људи, али и прави здравија животна средина – нагласио је Петронијевић.

Андрија Чупковић је прецизирао да се почело од Врачара, али да ће се паркинг за бицикле наћи на чак 32 локације у граду. На више од 50 локација замениће се стари „чешљеви” новим „П” профилима јер су то тражили из удружења бициклиста.

- „Паркинг сервис“ ће увек ићи у корак са Управом града, која развија бицiклистички саобраћај и градити инфраструктуру, како би омогућио безбедно паркирање двоточкаша. У свим европским метрополама веома је важно сигурно паркирање бициклиста, па смо светска искуства у њиховој изградњи применили и код нас. Бицикли ће се у Београду од данас паркирати на исти начин као и у престоници бициклистичке државе Амстердаму или Риму, Бечу и Марибору. На то су нам указала и сама удружења бициклиста, у сарадњи са којима су постављени „П“ профили и морам да нагласим да су бесплатни!

До 01. априла поставићемо их на 32 локације у граду, а по усвајању Закона о безбедности саобраћаја, у једносмерним улицама у граду изградићемо око 1000 нових паркинг места за бицикле. Уколико се покаже да је на одређеној локацији паркинг увек пун, можемо додати још профила у облику ћириличног слова „П“, наравно ако за то постоје услови, тј. довољно простора – изјавио је директор „Паркинг сервиса“ Андрија Чупковић.

Нови паркинзи за бицикле биће до 1. априла постављени на локацијама, које су одређене Пројектом микролокације за одабрани тип паркиралишта, а уз сагласност Секретаријата за саобраћај и Управе града Београда. Паркинзи овог типа су стабилнији од чешљева за бицикле, једноставнијег изгледа и не заузимају много места. Фиксирани су за подлогу, то јест асфалт, a бицикл се закључава за рам, а не само за точак, што смањује ризик од крађе или оштећења.

Постављањем нових „П” профила за бицикле ЈКП „Паркинг сервис” се активно припрема за предстојећу сезону акције „Паркирај и бициклирај”, која почиње 1. априла.