Норвешки колега у посети Контролно-оперативном центру „Паркинг сервиса“

16.10.2019.

Недавно отворен Контролно-оперативни центар „Паркинг сервиса“ привукао је пажњу, не само домаће, већ и стране јавности, а нарочито колега из саобраћајне струке. Да се овакав мониторинг центар не виђа сваки дан, потврдио је и Бјорн Каланд, директор компаније која у Норвешкој, у граду Ослу, жели да направи сличан мониторинг центар.

Као „човек из струке“, Каланд је, приликом посете Контролно-оперативном центру „Паркинг сервиса“, обратио пажњу на мноштво детаља, које би обичном посетиоцу сигурно промакли. Он је изјавио да је обишао неколико сличних оперативних центара у Европи, али да је импресиониран овим у Београду и да је, по његовом мишљењу, најбољи који је видео.

Каланд је нагласио да у веома лепо опремљеном простору, до изражаја долазе и савремено опремљена радна места, са довољно места за сваког оперативца. Осим сјајног амбијента у коме запослени раде, он је посебну пажњу скренуо и на различите сфере рада „Паркинг сервиса“, које су у овом Мониторинг центру уклопљене у функционалну целину.

- Фасцинирало ме је то што сте успели да повежете базе података различитих система, а ту, пре свега, мислим на систем који прати 23 паркинг објекта, гараже и паркиралишта, и систем који прати 3.500 паркинг сензора на улици и који као такав представља једну од највећих инсталација сензора у Европи. То је веома тешко уклопити, поготово што су различити провајдери чије програме користите и који прате ове системе. Честитам вам, јер сте успели у томе!

Каланд је захвалио домаћинима из „Паркинг сервиса“ што су му омогућили да уживо види примену система, који жели да уведе у Ослу, као и да чује искуства и сугестије „из прве руке“.

„Паркинг сервис“ је имплементирањем најсавременије опреме и технологије у своје пословање обезбедио услове за управљање различитим системима из једне централне тачке у виду Kонтролно-оперативног центра. Из овог центра обавља се контрола система потапајућих стубића, мониторинг стања у јавним гаражама, управља се расположивим дизалицама за пренос возила, као и инфо таблама које приказују слободна паркинг места, како на улицама, тако и у гаражама. Из Контролно-оперативног центра се прати рад људи на терену, као и рад информатичко-комуникационе инфраструктуре Предузећа.