ОБАВЕШТЕЊЕ

23.09.2016.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

Промена дела зелене зоне у жуту зону

Решењем Секретаријата за саобраћај града Београда, IV – 06 бр. 344.16-1468/2016, од понедељка, 26. септембра 2016. године, део досадашње зелене зоне биће преименован у жуту зону. ЈКП „Паркинг сервис” урадило је Анализу карактеристика функционисања паркирања, која је показала да најужи центар карактерише преоптерећеност возилима односно недостатак паркинг простора и саобраћајне гужве.

Улице које се налазе у кругу „двојке“ и припадајају зеленој зони са максималним временским ограничењем паркирања до 180 минута, од понедељка, 26. септембра, прелазе у жуту зону, у којој је максимално дозвољено време паркирања 120 минута.

Које улице?

Временско ограничење паркирања до 120 минута важиће за подручје оивичено улицама Тадеуша Кошћушка, Цара Душана, Џорџа Вашингтона, Таковска, Косовска, Нушићева, Македонска, Цетињска, Зетска, Симина, Вишњићева и Господар Јевремова.

Део досадашње зелене зоне, обухваћен улицама Бранкова, Карађорђева, Париска, Косанчићев венац, Поп Лукина и Фрушкогорска, такође ће, од 26. септембра припасти жутој зони.

Режим паркирања

Наплата паркирања обавља се радним данима од 07 до 21 час и суботом од 07 до 14 часова.

Временско ограничење трајања паркирања у жутој зони је 120 минута. За плаћање путем мобилног телефона, потребно је послати СМС са тачном регистарском ознаком возила, без цртица и размака, на број 9112.

Повлашћена паркинг карта

Станари улица горњег Дорћола, који испуњавају услове за куповину станарске – повлашћене паркинг карте, после преименовања дела зелене 3.0 у жуту зону односно подзону 2.0.1 моћи ће да наставе да паркирају своја возила у истим улицама као и до сада (укључујући и подзону 3.2), осим у улицама око Косанчићевог венца које ће од сада припадати подзони 2.0.

Исто важи и за правна лица са седиштем у овој зони, која ће убудуће, уместо за зелену зону, куповати повлашћену паркинг карту за жуту зону – подзону 2.0.1.

Станари који живе у улицама око Косанчићевог венца и који су до сада имали право на повлашћену паркинг карту (ППК) за подзону 3.0, од 26.09.2016. године ће моћи да купе ППК за подзону 2.0 која важи само у улицама које припадају искључиво подзони 2.0. Исто важи и за правна лица.

Сходно томе, раније купљене повлашћене паркинг карте за паркирање у зони 3.0 важиће до тренутка истека, али ће њихови власници, од понедељка 26.09.2016. године моћи да паркирају своја возила искључиво у улицама које припадају подзони 2.0, односно подзони 2.0.1. Ово практично значи, да ће правна лица после истека повлашћене паркинг карте моћи да да наставе куповину истих под идентичним условима и ценовнику који се примењује за правна лица у Зони 2.

Ова стратегија решавања недостатка паркинг места испуниће два основна захтева – довољан број паркинг места за паркирање возила становника одређеног дела града и већи број места за паркирање возила посетилаца, који долазе у централну градску зону ради бројних садржаја које она нуди. Увођење новог режима и ограничавање времена паркирања на максималних 120 минута у континуитету довешће до веће искоришћености постојећих капацитета и повећане изменљивости на једном паркинг месту.

[gallery link="file" columns="4" ids="31546,31547,31548,31549"]