Обилићев венац – репрезентативни простор у центру града

02.06.2017.

Заменик градоначелника Андреја Младеновић и градски менаџер Горан Весић обишли су данас завршне радове на реконструкцији гараже на Обилићевом венцу и делове уређене пешачке зоне. Обиласку су присуствовали и вршилац дужности секретара за комунално-стамбене послове Нина Јандрић, директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић и директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић.

Младеновић је рекао да реконструисана гаража има 200 паркинг места те да је на тај начин решен вишегодишњи проблем центра града. Гаража ће почети са радом 1. јула, а вредност радова је 500 милиона динара.

– Радови су били тешки и озбиљни, тако да је шиповима морала да буде обезбеђена цела конструкција, обновљени су сви постојећи конструктивни елементи који су били толико дотрајали да је гаражи претило затварање. На овај начин добијамо објекат који ће трајати и бити безбедан – истакао је Младеновић и додао да ће се та инвестиција у наредном периоду сигурно исплатити.

Према његовим речима, град је заједно са реконструкцијом Обилићевог венца, Улицом маршала Бирјузова добио репрезентативан простор у центру града.

– У потпуности је реконструисана и улица на Обилићевом венцу и претворена у пешачку зону, а вредност тих радова је више од 200 милиона динара. Остало је још да се засади око 50 стабала, што ће бити учињено у септембру када и буде време за то. Град се шири са пешачким зонама и то ће дати модеран изглед престоници. Сада се ширимо ка Косанчићевом венцу, пасарелом силазимо на Саву, на шеталиште где су радови такође у току. Све то ће граду омогућити излазак на реку, али и квалитетнији и удобнији живот у престоници – нагласио је Младеновић и захвалио „Паркинг сервису” који је, како је навео, у овом пројекту заједно са Градом Београдом инвестирао у реконструкцију и обнову гараже.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да је прва фаза реконструкције на Обилићевом венцу завршена, те да ће сада бити постављени потапајући стубићи који онемогућавају да аутомобили улазе у пешачку зону. Он је најавио да ће Космајски пролаз, поред гараже на Обилићевом венцу, бити уређен јер је у веома лошем стању.

– Други део Улице маршала Бирјузова, од Космајског пролаза до скретања ка Зеленом венцу, биће завршен до 1. августа. Након тога преостаје завршетак последњег дела Сремске улице, од Палате Албанија до Зеленог венца. За радове на Обилићевом венцу издвојено је 296 милиона динара, 197 милиона су радови који се тренутно раде у Грачаничкој, Улици цара Лазара, Делијској, Николе Спасића и око 500 милиона за гаражу. Град је укупно издвојио милијарду динара како би се овај део града уредио – рекао је Весић.

Како је навео градски менаџер, пројекти према којима се све то ради настали су у Београду још 1987. године, када је Кнез Михаилова улица и направљена.

– Тадашње градске власти планирале су да се пешачка зона прошири, али уследили су ратови, распад земље, санкције и сада се завршавају ти пројекти. По томе се види да су људи који су тада водили Београд размишљали визионарски, а сада је тренд у свим великим градовима у свету да се праве овакве зоне. Да није ратова и санкција, Београд би још деведесетих година имао пешачку зону – закључио је Весић.

[gallery link="file" ids="34580,34579,34581"]