Отворена нова гаража

24.11.2015.

Градски менаџер Горан Весић и помоћник градоначелника за комуналне системе Борко Милосављевић присуствовали су данас отварању нове гараже у Баба Вишњиној улици на Врачару. Пуштању у рад новог објекта са 380 паркинг места, који је резултат добре сарадње приватне компаније и јавног градског предузећа, присуствовали су Андрија Чупковић, директор ЈКП „Паркинг сервис”, и Никос Каракостас, директор грчке компаније „Титан девелопмент”.

Горан Весић је истакао да је ова гаража урађена по најсавременијим светским стандардима, да су у њу постављени савремени системи противпожарне заштите, као и клима, те да по свим карактеристикама спада у најмодернији објекат ове врсте у Београду.

– Ова гаража почела је да се гради 2009. године и сви становници овог дела града знају да је годинама стајала недовршена. Град Београд је у последњих неколико месеци, захваљујући и агилности директора „Паркинг сервиса”, водио успешне преговоре са грчким партнером и „Пиреус банком” и направио уговор по којем ће Град Београд управљати овом гаражом и која ће припадати нашем систему. На тај начин смо одговорили на петицију 3.000 грађана овог дела града, који су од нас тражили да се овај простор стави у функцију. Тако смо у околини Каленић пијаце делимично решили проблем паркирања, свесни да он и даље постоји, али и да смо успели делимично да га ублажимо. На терену Врачара у нашим плановима је предвиђена изградња нове подземне гараже током реконструкције Каленић пијаце, и још један такав објекат јавно-приватног партнерства испод Београдског драмског позоришта, што ће битно допринети да се реши највећи проблем овог дела града – рекао је Горан Весић, захваливши инвеститору, „Паркинг сервису” и „Пиреус банци” на постигнутом договору којим је омогућено да ова гаража почне са радом.

Помоћник градоначелника за комуналне системе Борко Милосављевић нагласио је да је ово веома добар пример реструктурирања јавних предузећа у Београду.

– Подсетићу да је „Паркинг сервис” 2013. године имао добит од 49 милиона динара, 2014. је она повећана на 614 милиона, а ове године очекујемо добит од 744 милиона динара. Уз добар менаџмент у градским предузећима, сарадњу са инвеститорима и Градом Београдом као оснивачем данас смо сведоци овако добрих пројеката, а захваљујући њима, идуће године радиће се гараже на Обилићевом венцу, у Масариковој, на Студентском тргу и другим местима – рекао је Борко Милосављевић.

Андрија Чупковић, директор „Паркинг сервиса”, подсетио је да су током ове године реконструисане четири централне градске гараже и нагласио да за новоотворену гаражу на Врачару већ постоји велико интересовање како за физичка тако и за правна лица.

– „Паркинг сервис” је још прошле године био спреман да преузме управљање над гаражом, али смо чекали да инвеститор прибави сву неопходну документацију. Од данас управљамо са око 380 паркинг места, а заједнички са инвеститором их одржавамо, експлоатишемо и делимо приход. Имамо погодности за станаре, али и за оне који раде на Врачару, а увели смо и посебну новину. Сви они који немају претплату, а паркирани су 12 сати у континуитету, имаће бесплатан паркинг за још 12 сати, што значи да ће их 24 сата паркирања уместо 2.400, коштати 1.200 динара. – каже Чупковић.

Никос Каракостас, директор грчке компаније „Титан девелопмент”, изразио је задовољство због постигнутог договора и изразио уверење да ће сарадња са „Паркинг сервисом” и Градом Београдом бити настављена и у будућности.

Нова гаража простире се на 11.200 квадрата, има пет нивоа односно 12 поднивоа са укупно 380 места, од којих је 20 резервисано за особе са инвалидитетом. Цена паркирања је 100 динара по започетом сату. Осим паркирања по започетом сату, омогућено је и коришћење гараже на основу месечне претплате.

Табла испред гараже обавештава кориснике о броју тренутно слободних паркинг места, а „Паркинг сервис“ ће у току следеће године поставити још 80 информационих табли, на којима ће се налазити и информације о гаражи „Баба Вишњина“.