Отворена СМС паркиралишта

01.08.2015.

Отворена СМС паркиралишта

ЈКП „Паркинг сервис“ је на паркиралиштима БЛОК 42 и ВИДИН КАПИЈА увело нови систем плаћања паркирања путем мобилног телефона - слањем СМС поруке.

На СМС паркиралиштима „Блок 42“ код „Бувљака“ на Новом Београду и „Видин капија“, испод Kалемегданске тврђаве, од данас нема рампи, већ она раде 24 часа као отворена паркиралишта. Паркирање се плаћа слањем СМС поруке на број 8115 за сатно, односно на 8116 за вишесатно паркирање или куповином карте код контролора, који ће и контролисати паркирање по систему који се примењује у зонираним деловима града.

Директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић је подсетио да је у сарадњи са „Јутом“ и Секретаријатом за саобраћај, ово предузеће омогућило безбедно и регуларно паркирање за туристичке аутобусе у Блоку 42, али да су се путнички аутомобили и таксисти због великог броја полазака аутобуса, непрописно паркирали у Улици Јурија Гагарина и тако угрожавали безбедност свих учесника у саобраћају.

„Иако је на самом паркиралишту снижена цена паркирања на 50 динара по сату, возачи су се заустављали у овој прометној улици и тако је блокирали. Проблем саобраћајних гужви ћемо решити увођењем новог система плаћања, јер смо на паркиралишту „Блок 42“ увели значајну погодност за кориснике - првих 15 минута паркирања је бесплатно! Сада суграђани могу да се паркирају и испрате своје најближе на аутобус без журбе и нервозе, не сметајући никоме. Уколико се задржавају краће од 15 минута на паркингу, неће морати ништа да плате. Ако остају дуже, могу комфорно, путем мобилног телефона, да плате паркирање на број 8115, а на тај начин се избегавају и гужве на излазу са паркинга“ – изјавио је Чупковић.

На СМС паркиралиштима „Блок 42“ и „Видин капија“ нема временског ограничења паркирања, а цена по сату је 50 динара, док вишесатно паркирање кошта 450 и важи од тренутка слања поруке до поноћи истог дана. За возило за које није плаћено паркирање, контролор издаје налог за плаћање дневне паркинг карте у висини од 1200 динара, који важи од тренутка издавања до истог тог времена наредног дана. Налог је могуће платити и са 50% попуста - за 600,00 динара, ако се измири у року од осам дана од дана издавања. Они који прекораче рок за плаћање налога од осам дана, плаћају пун износ дневне паркинг карте.

Градски менаџер Горан Весић је и сам испробао систем СМС плаћања паркирања на паркиралишту „Блок 42“ и добио повратну поруку да је паркинг плаћен и овом приликом похвалио рад „Паркинг сервиса“ који стално излази са новим пројектима.

„ЈКП „Паркинг сервис“ до сада никада из сопствених средстава није изградило ниједну подземну гаражу. „Пионирски парк“ је грађен из средстава градског буџета, а сада ће изградњу подземне гараже на Студентском тргу финансирати ово предузеће из сопственог буџета што је још један доказ успешног пословања „Паркинг сервиса“. – изјавио је Весић.

СМС паркиралиште „Видин капија“ располаже са 112 паркинг места, док паркиралиште „Блок 42“ има 446 места за паркирање путничких возила. У плану је да по истом принципу плаћања паркирања путем мобилног телефона функционише и паркиралиште у Савамали, чија изградња је у току.